Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ψυχολογική πλευρά της Αισθητικής Χειρουργικής

Κατηγορία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

 

Η αισθητική χειρουργική βρίσκει ευρύτατη αποδοχή συνεχώς αυξανόμενη στην σύγχρονη κοινωνία μας.Οι αισθητικές επεμβάσεις πλέον δεν γίνονται για περιπτώσεις διόρθωσης (πχ απο κάποιο ατύχημα ή ασθένεια) , αλλά για περιπτώσεις καλυτέρευσης της εικόνας χωρίς να υπάρχει οργανικό θέμα.

Στην Αμερική ειδικά είναι τόσο διαδεδομένη που πλέον συνηθίζονται οι αισθητικές επεμβάσεις στήθους στα κορίτσια ως δώρο αποφοίτησής τους απο το κολλέγιο. Αν υπολογίσουμε οτι το κόστος μιας τέτοιας επέμβασης είναι απο 3,000 ευρώ ως και 8,000 η 9,000 ευρώ, το συγκεκριμένο φαινόμενο μάλλον δεν είναι και τοσο απλό τελικά.

Το ερώτημα που προκύπτει..

.... είναι ουσιαστικά το εξής: τι μας έχει κάνει τόσο φετιχιστές στα στενά πρότυπα ομορφιάς; και που βρίσκεται τελικά η ομορφιά; στην υποκειμενικότητα την ατομική μας; η στην φαινομενικά τέλεια ομοιομορφία?

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά πιθανόν δεν είναι απλές ούτε κι εύκολες. Το σίγουρο είναι οτι έχουμε περάσει απο την δεκαετία του 70 που υπηρχε το φυσικο πρότυπο ομορφιάς στην γυναίκα στο σημερινο τυποποιημένο πρότυπο. Οι λόγοι, κι αυτο είναι το κυριότερο, που γίνονται αυτές οι επεμβάσεις δεν ειναι μόνο αισθητικοί και προσωπικοί. Έχει παρατηρηθεί οτι στα άτομα που προχωρούν σε τέτοιες επεμβάσεις υπάρχουν μη υγιείς δεσμοί οικογένειας (είτε πολύ χαλαροί είτε πέραν του δέοντως σφιχτοί). Επίσης σε πολλές περιπτώσεις προυπήρχαν διατροφικές διαταραχές ή άλλες ψυχολογικές διαταραχές που οδήγησαν στην αισθητική επέμβαση. Επίσης ψυχολόγοι σε κλινικές τέτοιων επεμβάσεων έχουν αναφέρει οτι σε πολλές περιπτώσεις υπήρχε έλλειψη επικοινωνίας στο ζευγάρι που οδήγησε την γυναίκα στην επέμβαση αυτή, καθώς και συγκρούσεις που αντι να επιλυθούν με σκέψη είχαν ως "ξέσπασμα" την αισθητική επέμβαση.

Το συμπέρασμα απο τα παραπάνω είναι δύο: καταρχήν κάθε άτομο που παίρνει μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να έχει κατανοήσει πλήρως τους λόγους που την κάνει και να έχει ενημερωθεί για την ομοιομορφία της αισθητικής που θα προχωρήσει, και επίσης να έχει συζητήσει με ψυχολόγο ωστε να δει εαν τυχόν η αισθητική αποτελεί μια μίνι "επανάσταση" σε θέματα και συγκρούσεις που δεν έχει διαχειριστεί ακόμα στο περιβάλλον του.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 11:43