Εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο (Fetal alcohol syndrome)

Κατηγορία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Το εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομ0 αφορά νεογέννητα, των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι επιπτώσεις στο έμβρυο είναι αναπτυξιακές, οργανικές αλλά και ψυχικές. Δυστυχώς ο αλκοολισμός εξακολουθεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα  στις σημερινές κοινωνίες και δεν είναι λίγες οι γυναίκες οι οποίες μένουν έγκυες και δεν μπορούν να τερματίσουν την χρήση αλκοόλ και την εξάρτηση τους, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αποτέλεσμα είναι να γεννιούνται παιδιά με το σύνδρομο του εμβρυικού αλκοολισμού. Στην Αμερική το ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται με το σύνδρομο αυτό φτάνει στο 1 στα 750 γεννήσεις.

Οι επιπτώσεις στο έμβρυο είναι πολλές, καθώς επηρεάζεται η λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος,  ενώ κινδυνεύει να χάσει και τη ζωή του. Τα μωρά με αυτό το σύνδρομο γεννιούνται λιποβαρή και συνήθως τις πρώτες μέρες τις γέννησης τους εμφανίζουν στερητικά συμπτώματα αλκοόλ. Παρουσιάζουν ανωμαλίες στα χαρακτηριστικά του προσώπου τους όπως μικρά μάτια, επίπεδη ρινική γέφυρα, μικροκεφαλία, μικρογναθισμό κ.α....

Οι επιπτώσεις όμως δεν είναι μόνο οργανικές. Τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες, δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση τους, στις κοινωνικές δεξιότητες, υπερκινητικότητα, διαταραχές άγχους, χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας, φτωχή μνήμη και δυσκολία ανάκλησης, δυσκολία κατανόησης ευρύτερων εννοιών, δυσκολία στην σύναψη και διατήρηση σχέσεων με συνομήλικους, προβλήματα συμπεριφοράς κτλ. Δυστυχώς οι δυσκολίες αυτές ακολουθούν το παιδί και στην μετέπειτα ζωή του.

Το σύνδρομο εμβρυικού αλκοολισμού είναι κάτι το οποίο δεν θεραπεύεται . Εάν υπάρχουν οργανικές επιπτώσεις στην καρδιά, στα νεφρά του παιδιού κτλ, τότε ίσως χρειαστούν χειρουργικές επεμβάσεις, φαρμακευτική αγωγή κτλ στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η μόνη αντιμετώπιση στο πρόβλημα είναι η πρόληψη, άρα η μη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κατσαούνη Μαρία- Ψυχολόγος Υγείας (MSc)