Εκτύπωση αυτής της σελίδας

4 Φλεβάρη, Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου

Κατηγορία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

 

Ο Καρκίνος, επίσης γνωστός ως κακοήθης όγκος ή κακοήθες νεόπλασμα, είναι μία ομάδα ασθενειών που έχουν σχέση με την αφύσικη κυτταρική ανάπτυξη με πιθανότητα εισβολής ή διάδοσης σε άλλα μέρη του σώματος. Δεν είναι όλοι οι όγκοι καρκινικοί. Ο καλοήθης όγκος δεν κάνει μεταστάσεις σε άλλα μέλη του σώματος. Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικά γνωστά είδη καρκίνου που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία.

Η ψυχολογία έχει παίξει ως τώρα και θα συνεχίσει να διαδραματίζει εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση με καλύτερο τρόπο του καρκίνου από τον ίδιο τον ασθενή, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία....

Σε ένα ειδικό τεύχος του αμερικανικού συλλόγου, με τίτλο "Καρκίνος και Ψυχολογία", οι ερευνητές παραθέτουν τις πολλές συμβολές , διαχρονικά, της ψυχολογικής επιστήμης στην έρευνα για τον καρκίνο και την ποιότητα ζωής των ασθενών, μεταξύ άλλων σχετικών θεμάτων. Κοντά το ένα τρίτο των ετήσιων διαγνώσεων καρκίνου στις ΗΠΑ, οφείλεται εν μέρει σε παράγοντες κινδύνου όπως η χρήση καπνού, η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια και η κακή διατροφή », σύμφωνα με τον Paige Green McDonald, PhD, MPH, έναν από τους τρεις ακαδημαϊκούς υπευθύνους σχετικά με το θέμα:«Η ψυχολογική επιστήμη και η τεκμηριωμένη πρακτική συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των πιεστικών αναγκών των ανθρώπων με καρκίνο.»

Οι άνθρωποι που έχουν καρκίνο μπορεί να νοιώθουν τα σωματικά, συναισθηματικά και κοινωνικά αποτελέσματα της νόσου, ακραία αγχωτικά για τους ίδιους και το περιβάλλον τους. Όσοι προσπαθούν να διαχειριστούν το άγχος τους με επικίνδυνες συμπεριφορές όπως κάπνισμα ή κατανάλωση οινοπνεύματος ή με μια παθητικότητα που μεταφράζεται σε περισσότερη καθιστική ζωή, μπορεί να έχουν φτωχότερη ποιότητα ζωής μετά από μια θεραπεία καρκίνου. Αντίθετα, τα άτομα που είναι σε θέση να χρησιμοποιούν αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης για την αντιμετώπιση του στρες, όπως οι τεχνικές χαλάρωσης και διαχείρισης του, έχει αποδειχθεί ότι έχουν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, χαμηλότερα επίπεδα άγχους και ηπιότερα συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο και τη θεραπεία του. Φυσικά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η επιτυχής διαχείριση του ψυχολογικού στρες αυξάνει την επιβίωση από τον καρκίνο. Βελτιώνει όμως την ποιότητα ζωής του ασθενή καθόλη την διάρκειά της, αφού βελτιώνει τα επίπεδα στρες στην αντιμετώπισή του.

 

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 10:12