Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σεξουαλική Παιδική Κακοποίηση. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Ως Σεξουαλική Κακοποίηση ορίζεται οποιαδήποτε αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ένα παιδί και έναν ενήλικο ή άλλο παιδί , κατα την οποία το παιδί χρησιμοποιείται (ή εκτίθεται) σε γεγονός ή πράξη, που κύριο σκοπό έχει την ικανοποίηση ή ευχαρίστηση του δράστη ακόμα και ως παρατηρητή. Τέτοιο γεγονός μπορεί να είναι οποιoδήποτε σεξουαλικό άγγιγμα αλλά ακόμα και η έκθεση του παιδιού σε γεγονός πχ παρακολούθησης σκηνών πορνό.
Ποιά παιδιά γίνονται θύματα σεξουαλικής κακοποίησης;
Ένα παιδί μπορεί να γίνει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής,εθνότητας,πολιτισμού και φύλου.Συμβάντα σεξουαλικής κακοποίησης λαμβάνουν χώρα τόσο σε μεγάλα αστικά κέντρα όσο και σε αγροτικές περιοχές ή μικρά χωριά.Τα παιδιά επηρρεάζονται το ίδιο σε όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως κοινωνικού επιπέδου και μόρφωσης.
Ποιοί είναι οι δράστες Σεξουαλικής παιδικής  κακοποίησης;
Δυστυχώς το μεγαλύτερο ποσοστό, 90%, είναι άτομα που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται. Υπολογίζεται ότι ένα 60% είναι άτομα που το παιδί γνωρίζει αλλά δεν ανήκουν στην οικογένεια, ένα 30% είναι άτομα μέσα απο το οικογενειακό περιβάλλον , στενό ή μη, πχ αδέρφια,γονείς, θείοι κλπ, και μόνο ένα 10% των δραστών είναι άτομα ξένα εντελώς προς το παιδί. Η πλειονότητα των δραστών είναι άντρες ανεξάρτητα αν το θύμα είναι αγόρι ή κορίτσι...

..Η αντίληψη ότι οι περισσότεροι άντρες δράστες τέτοιοων εγκλημάτων είναι ομοφυλόφιλοι είναι ένα επιβλαβές στερεότυπο. Στο σύνολο των κακοποιημένων αγοριών μόνο ένα 14% ανέφερε ως δράστη γυναίκα , ενώ στα ανήλικα κορίτσια το ποσοστό αυτό πέφτει στο 6%. Μερικά άλλα κύρια χαρακτηριστικά των δραστών παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης είναι: ιστορικό άσκησης βίας,ιστορικό ψυχικής ασθένειας, ιστορικό αλκοόλ ή ναρκωτικών, έλλειψη ελέγχου συναισθημάτων, περιορισμένες ή ανύπαρκτες υγιείς σχέσεις.
Ποιά τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης θυματολογίας;
Όσων αφορά το φύλο , τα κορίτσια δείχνουν να είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο σεξουαλικής θυματοποίησης απο ότι τα αγόρια. Τα αγόρια όμως δείχνουν πιο πιθανά θύματα ενός "εξωτερικού" δράστη εκτός οικογενείας απο ότι τα κορίτσια. Και στα δύο φύλα, παιδιά που έχουν υπάρξει θύματα δείχνουν πιθανό βαθμό επαναθυματοποίησής τους κοντά στο 1000%!. Όσων αφορά τα χαρακτηριστικά της οικογένειας , παιδιά σε μονογονεικές οικογένειες παρουσιάζουν διπλάσιο κίνδυνο θυματοποίησής τους. Αυτός ο βαθμός επικινδυνότητας τριπλασιάζεται στην περίπτωση που το παιδί ζεί απουσία και των δύο γονέων.
Πώς αναγνωρίζονται τα "σημάδια" στο παιδί ότι κάτι δεν πάει καλά;
Τα σημάδια που αποτελούν προειδοποιήσεις είναι συγκεκριμένα: εφιάλτες ή δυσκολίες στον ύπνο ή διακοπτόμενος απο έντονη ανησυχία ύπνος. Ξεσπάσματα θυμού έντονα κι επαναλαμβανόμενα.Ανησυχία , κατάθλιψη ή συμπεριφορά απόσυρσης. Δυσκολία του παιδιού στο βάδισμα ή στο κάθισμα. Τάση να τρέξει μακριά ή υιοθέτηση συμπεριφορών πρώιμης νηπιακής ηλικίας πχ "βρέχει" το κρεβάτι του ή πιπιλάει το δάχτυλό του. Απροθυμία του, τόσο στο να μένει μόνο του όσο και στο να συμμετέχει σε σωματικές δραστηριότητες πχ γυμναστική.Τέλος σεξουαλική γνώση-γλώσσα-συμπεριφορά, που δεν συνάδει με την ηλικία του.
Ποιές οι μακροχρόνιες επιδράσεις στον Ψυχισμό του παιδιού;
Αν και τα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης παρουσιάζονται ασυμπτωματικά στην μετέπειτα ενήλική ζωή τους, εντούτοις όπου παρουσιάζονται ψυχολογικά συμπτώματα αυτά είναι ιδιαίτερα σοβαρά και αφορούν: Κατάθλιψη, ενοχή, αυτοκτονικό ιδεασμό,Αγχώδεις Διαταραχές και Μετατραυματικό Στρες, κακή ή μηδενική αυτοεκτίμηση, σωματοποίηση (έκφραση δυσφορίας με σωματικά συμπτώματα πόνου), σεξουαλική οριακή συμπεριφορά (πλήρη αποχή ή συχνότατη εναλλαγή συντρόφων με απουσία αναστολών) , κατάχρηση ουσιών, γενική καταστροφική συμπεριφορά που καταλήγει σε εγκληματική συμπεριφορά.
Η ψυχοθεραπεία στην περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης είναι χρονοβόρα και η ψυχολογική υποστήριξη θα πρέπει να είναι συνεχής, για αυτό και εντός της ψυχοθεραπείας λαμβάνει μέρος κυρίως η εκπαίδευση του περιβάλλοντος στην παροχή αυτής την συνεχούς υποστήριξης.

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 17:25