Το σύστημα γεωεντοπισμού για κρατούμενους

 

Πρόκειται ουσιαστικά για το «ηλεκτρονικό βραχιόλι» που όλοι πιθανόν έχουμε δει σε ταινίες του αμερικάνικου κινηματογράφου. Το σύστημα αυτό , στο επόμενο διάστημα θα εφαρμοστεί και στην χώρα μας, πιλοτικά κι αρχικά σε 200 κρατούμενους.

Λειτουργεί ως εξής: ένα βραχιόλι ηλεκτρονικής παρακολούθησης τοποθετείται στον αστράγαλο (συνήθως) του κρατουμένου, το οποίο εκπέμπει σήμα μέσω δορυφόρου ή δικτύου gsm. Σε περίπτωση κατ’οίκον περιορισμού τοποθετείται κι ενας σταθμός βάσης εντός της οικείας που αναμεταδίδει το σήμα στην εταιρία που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση της σωστής λειτουργίας του όλου συστήματος.  Σε περίπτωση που υπάρξει απομάκρυνση από την οικoία.....

ή προσπάθεια καταστροφής του ή προσπάθεια να το βγάλει ο κρατούμενος από πάνω του χτυπάει άμεσα συναγερμός στο κέντρο λήψης σημάτων και τότε αναλαμβάνει η αστυνομία. Επίσης απομάκρυνση από τον χώρο που έχει δηλώσει ο κρατούμενος ότι θα είναι ,που ο νόμος ορίζει ρητά ότι μπορεί να γίνεται μόνο για λόγους εργασίας ή εκπαίδευσης, θα σημάνει και πάλι συναγερμό.

Τα πλεονεκτήματα που έχει αυτό το σύστημα είναι πολλά, αλλά τα κυριότερα είναι τα εξής δύο: Πρώτον μπορεί να διευκολύνει στην αποσυμφόρηση των φυλακών εάν εφαρμοστεί σε περιπτώσεις πλημμελημάτων που βρίσκονται υπο εγκλεισμό. Δεύτερον μπορεί να μειώσει τις αποδράσεις στην διάρκεια αδειών, πράγμα που αποτελεί και «πονοκέφαλο» για τις Αρχές.

Τα μειονεκτήματα του ουσιαστικά περιορίζονται σε ένα και μόνο. Στην «κακή» ή λάθος εφαρμογή του. Ελπίζουμε να μην συμβεί.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 11:19