Τα "όρια" στην αξιοπιστία της κατάθεσης του Αυτόπτη Μάρτυρα.

Ο όρος του αυτόπτη μάρτυρα , δημιουργεί εκ προοιμίου μια ανευ όρων αποδοχή στην καθημερινότητα των όσων εξιστορεί, ως αληθινά γεγονότα. Στο Νομικό όμως και Ψυχολογικό πλαίσιο η αποδοχή της μαρτυρίας ενός αυτόπτη μάρτυρα έχει όρια που πολλές φορές είναι δυσδιάκριτα.
Γενικά , η μαρτυρία ενός ατόμου που παραβρίσκεται σε μια σκηνή εγκλήματος, επηρρεάζεται απο τον χρόνο που συμβαίνει, την σημαντικότητα της εργασίας που εκτελούσε την ώρα της ενέργειας, την νοητική του συγκέντρωση στην "σκηνή".
Ψυχολογικά η πίεση που νοιώθει ένας μάρτυρας εγκληματικής πράξης είναι μεγάλη, αυξανόμενη στιγμιαία κι απότομα υπο μορφή σοκ και σχετίζεται άμεσα με: το πόσα άτομα εμπλέκονται στην ενέργεια (όσο περισσότερα τα άτομα τόσο πιο συγχεόμενη η μαρτυρία), απο το αν υπάρχει θανατηφόρος ενέργεια (το σοκ απο έναν άνθρωπο που πέφτει νεκρός είναι ισχυρότατο), απο το αν υπάρχει όπλο στη σκηνή (το όπλο είναι απειλητικό στην εμφάνισή του ακόμα και αν δεν αποτελεί ο μάρτυρας τον άμεσο στόχο), τον επαρκή ή ελλειπή φωτισμό της "σκηνής" ή το αν γίνεται μέρα ή νύχτα που επιδρά ψυχολογικά απειλητικά και για τον ίδιο τον μάρτυρα.Επίσης σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία του μάρτυρα παίζει ο χρόνος που μπορεί να είδε καθαρά τον δράστη, κι αυτό γιατί ενώ ο περισσότερος χρόνος δηλώνει υποθετικά μεγαλύτερη ευκολία στην αναγνώριση, παράλληλα την ώρα που συμβαίνει δηλώνει κατακόρυφη αύξηση του άγχους εκ της απειλής που νοιώθει , που μετέπειτα είναι αρνητικό στοιχείο για την βραχεία μνήμη του.
Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτόπτες μάρτυρες σε σκηνή φόνου μπορούν πολύ εύκολα να θυμηθούν παράπλευρα στοιχεία της σκηνής πχ αν υπήρχε παγκάκι σε ένα πάρκο ή οχι, αλλά δύσκολα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του Δράστη. Επίσης χαρακτηριστικό είναι η δύναμη της υποβολής μέσω της εικόνας ή της παράλληλης μαρτυρίας έμμεσης ή άμεσης. πχ γυναίκα στο New Hampshire όταν είδε απο το παράθυρό της να συλλαμβάνεται άντρας και να του περνάνε χειροπέδες , δήλωσε μετα βεβαιότητας ότι αυτός ήταν ο δράστης. Αμέσως μετά όταν της ζητήθηκε απο τους ντετέκτιβ να περιγράψει τον δράστη , περιέγρραψε ένα πρόσωπο εντελώς διαφορετικό με τον άντρα που είχε συλληφθεί ως ύποπτος.
Συμπερασματικά ο ψυχολογικός παράγοντας και η εξέταση του, είναι απο τους πλέον σημαντικούς στην περίπτωση κάθε αυτόπτη μάρτυρα ώστε να καταστεί η μαρτυρία αξιόπιστη και μη κατευθυνόμενη.


Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 11:51