Παράγοντες που ενισχύουν την τάση στο ψέμα

 

Οι άνθρωποι λέμε ψέματα με πολλές αφορμές, αλλά κυρίως για έναν λόγο: για να είμαστε αρεστοί ή για να γίνουμε αρεστοί. Κι όλοι μας μάλλον δεν έχουμε πρόβλημα με τα ψέματα που λέμε οι ίδιοι, αλλά έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα ψέματα που ακούμε από τους άλλους. Και ίσως έχουμε παρατηρήσει ότι όταν ένα γνωστό μας άτομο λέει ψέματα συνεχώς τα αυξάνει. Το γιατί συμβαίνει αυτό , πιθανόν να εξηγείται από τους παράγοντες που ενισχύουν την τάση για ψέμα σε κάθε άνθρωπο. Ίσως κάποιες φορές να «βοηθάμε» αυτά τα άτομα , χωρίς να το καταλαβαίνουμε καν, επιτρέποντας αυτούς τους παράγοντες να υπάρχουν. Ποιοι είναι αυτοί:

Συναισθήματα: μερικές φορές όσοι ψεύδονται βιώνουν ενοχή, φόβο, ανησυχία και εκνευρισμό που ενισχύουν ακόμη περισσότερο την τάση τους για ψέμα. Καλό είναι να μην βάζουμε συναίσθημα σε καταστάσεις που αντικειμενικά αυτό δεν πρέπει να υπάρχει.

  • Περίπλοκο περιεχόμενο συζήτησης: ασαφής ερώτηση με πολύπλοκο περιεχόμενο, αλλαγή θέματος ξαφνικά δυσκολεύει τη διαδικασία κι επιτείνει το ψέμα. Καλό είναι να είμαστε σαφείς.
  • Απόπειρα ελέγχου: πολλές φορές ενδιαφέρει πάρα πολύ το άτομο να δώσει μια συνολικά ειλικρινή εντύπωση στον ακροατή του, δηλαδή εμάς,  για να τον ελέγξει, με αποτέλεσμα να ψέματα του να έχουν μια αυξητική πορεία ακόμα και στην ίδια την κουβέντα μέσα. Καλό είναι από το πρώτο ψέμα να δώσουμε στον άλλον ευγενικά να καταλάβει ότι το έχουμε αντιληφθεί πχ «αυτό που λες δεν μου φαίνεται πιθανό για να σου πω την αλήθεια».

Κυριότερο όλων βέβαια είναι να είμαστε οι ίδιοι ειλικρινείς ώστε αυτό να γίνεται άμεσα αντιληπτό από οποιονδήποτε συνομιλητή μας, ώστε να βοηθηθεί και ο ίδιος να προσπαθήσει να είναι.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 11:30