Μπορεί να έχεις νοιώσει ήδη ότι χρειάζεσαι την βοήθεια ψυχολόγου, αλλά δύο κυρίαρχα στερεότυπα σε εμπόδισαν ως τώρα, από το να το κάνεις πράξη: «μόνο οι τρελοί πάνε σε ψυχολόγο» & «είμαι τόσο αδύναμος κι ανίκανος για να ζητήσω βοήθεια ειδικού για την ζωή μου;». Δύο στερεότυπα που σαφώς δεν ισχύουν , αλλά έχουν δημιουργήσει αυτά το ιδιόρρυθμο στίγμα περί της ψυχολογικής υποστήριξης, και τα οποία πέραν όλων των άλλων και κακό θα σου κάνουν αφού θα παρατείνουν το διάστημα που παλεύεις με το πρόβλημα χωρίς βοήθεια κι αυτό θα μεγαλώσει το διάστημα της μετέπειτα θεραπείας σου. Είναι παγκοσμίως παραδεκτό πλέον, ότι όσο πιο γρήγορα λάβει κάποιος επαγγελματική βοήθεια σε κάποιο ψυχολογικό θέμα, τόσο πιο εύκολο θα είναι για τον ίδιο να ξεπεράσει το πρόβλημα.

Στην περίπτωση που δεν έχεις νοιώσει την παραπάνω ανάγκη , αλλά νοιώθεις παρόλα αυτά ότι κάτι δεν πάει καλά στην ζωή σου και σε σένα, υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια που θα σου δείξουν αν όντως χρειάζεσαι την βοήθεια ψυχολόγου. Ας δούμε τα ποιο ενδεικτικά:

 

Από το σύνολο των Σεξουαλικών Διαταραχών, αυτές που συναντάμε συνήθως οι ψυχολόγοι είναι  η έλλειψη επιθυμίας, η στυτική δυσλειτουργία  και η πρόωρη εκσπερμάτωση, και η  επώδυνη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία).

Η έλλειψη επιθυμίας. Είναι η κατάσταση που παρατηρείται σε συνεχώς και περισσότερους ανθρώπους κι αφορά στην κατάσταση εκείνη κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει από ελάχιστο εως και καθόλου ενδιαφέρον για την σεξουαλική πράξη. Στην θεραπεία ξεκινάμε με το να εντοπίσουμε τις αρνητικές για το σεξ σκέψεις, προχωράμε με την αντικατάστασή τους με θετικές και στην συνέχεια τις μετατοπίζουμε στην συμπεριφορά με ενισχυτικές τεχνικές όπως πχ η τήρηση σεξουαλικού ημερολογίου, ή η ενίσχυση των φαντασιώσεων κ.α

Η στυτική Δυσλειτουργία είναι η κατάσταση κατά την οποία ο άνδρας αδυνατεί να έχει μια στύση ή αδυνατεί να έχει διάρκεια στην στύση του. Οι παράγοντες για αυτό μπορεί να είναι πολλοί και συνδυασμένοι πολλές φορές. Μπορεί να οφειλεται σε οργανικά αίτια πχ πάθηση διαβήτη , αλλά και σε ψυχολογικά πχ άγχος επίδοσης.  Συνήθως αυτό το άγχος είναι που κάνει το γεγονός συνεχώς επαναλαμβανόμενο. Θεραπευτικά επικεντρωνόμαστε στην αποσυμπίεση αυτού ακριβώς του άγχους στον άνδρα με εστίαση πάντα στην στιγμή της σεξουαλικής πράξης.

Η πρόωρη εκσπερμάτωση. Συμβαίνει σε ένα μεγάλο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού και συνήθως επέρχεται από άγχος λόγω συναισθηματικής φόρτισης του ατόμου. Και εδώ θεραπευτικά οδηγούμε το άτομο στην σταδιακή μείωση αυτής της συναισθηματικής δυσφορίας και συμπεριφορικά  το εκπαιδεύουμε να αντέχει ολοένα και περισσότερο σε κατάσταση διέγερσης και σεξουαλικής επιθυμίας.

Επώδυνη Σεξουαλική Επαφή. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενο ή επίμονο πόνο στα γεννητικά όργανα κατά την διάρκεις της επαφής, γεγονός που οδηγεί στην αποφυγή της σεξουαλικής πράξης. Εφόσον αποκλειστεί κάθ οργανικό αίτιο, θεραπευτικά κινούμαστε : για τους άνδρες στον άξονα μείωσης της αγωνίας – ανησυχίας για επερχόμενο πόνο, και στην γυναίκα στον άξονα χαλάρωσης της, αρχικά ψυχικής και μετέπειτα και σωματικής μέσω τεχνικών συγκεκριμένων.

Επειδή τα σεξουαλικά θέματα είναι για πολλούς ανθρώπους ιδιαίτερα  λεπτό ζήτημα και δύσκολο να συζητηθούν ακόμα και με έναν ψυχολόγο, αυτό που πρέπει πάντα να θυμόμαστε είναι ότι η σεξουαλική μας ζωή οφείλει να μας καλύπτει πλήρως όπως κάθε άλλο κομμάτι της ζωής μας. Η επιλογή του ψυχολόγου για τέτοιο αλλά και για κάθε ψυχολογικό θέμα που αντιμετωπίζουμε πρέπει να γίνεται με μοναδικό κι αποκλειστικό κριτήριο να νοιώθουμε άνετα με τον συγκεκριμένο ειδικό και να έχουμε από την πρώτη Συνεδρία μας την αίσθηση ότι μπορεί όντως να μας βοηθήσει.

©www.mersinias.gr

 

Μία «αντιστροφή» στο γνωστό πείραμα του Pavlov για την εξαρτημένη μάθηση, θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα ανοίγοντας  τον δρόμο για νέες θεραπείες πάνω στην τοξικομανία και την υπερφαγία.Οι ψυχολόγοι εδώ και πολλά χρόνια επιδιώκουμε να κατανοήσουμε το γιατί οι άνθρωποι υποκύπτουμε στους πειρασμούς μας, ακόμα και για καλό σκοπό. Ακόμα και όσοι δεν έχουμε θέμα εθισμού σε τοξικές ουσίες ή αλκοόλ ή υπερφαγία, όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε «υποκύψει» στην απόλαυση ενός τσιγάρου, ενός παραπάνω γλυκού, ενός παγωτού κλπ.Οι πρόσφατες έρευνες πάνω σε ποντίκια , που συμπεριφορικά ίσως να ισχύουν σε κάποιο βαθμό και σε εμάς τους ανθρώπους , δείχνουν ότι σε κάποια από τα ποντίκια το σινιάλο για την επερχόμενη ανταμοιβή επηρέαζε πολύ πιο έντονα και άμεσα την συμπεριφορά τους, ενώ σε κάποια άλλα η συμπεριφορά τους έμενε σχεδόν ανεπηρέαστη ή με πολύ μικρά σημάδια αλλαγής. Αυτό καταστά αυτόματα και πολύ πιο ασήμαντο το σινιάλο στα συγκεκριμένα ποντίκια.Αν και η αποκωδικοποίηση στους ανθρώπους του συγκεκριμένου θέματος , έχει μόλις αρχίσει να γίνεται, ωστόσο αν τα ευρήματα των επιστημόνων επιβεβαιωθούν....

 

Χωρίς το συναίσθημα εξάρτησης δεν θα μπορούσαμε να συνάψουμε κοινωνικές σχέσεις – θα απαρνιόμασταν ναρκισσιστικά τη βαθύτερη σύνδεση με τους άλλους. Εξάρτηση αποτελεί κάθε συμπεριφορά που παίρνει τη μορφή μιας σχεδόν τελετουργικής, αυτοματοποιημένης συνήθειας, την οποία το άτομο αν και αναγνωρίζει ως καταναγκαστική και ψυχαναγκαστική, εν τούτοις αδυνατεί να ελέγξει και πολύ περισσότερο να σταματήσει, εξαιτίας ισχυρότατων φυσιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων. Το κύριο χαρακτηριστικό που συνοδεύει την εξάρτηση είναι η απώλεια της προσωπικής ελευθερίας, λόγω της υποταγής στον παρορμητικό χαρακτήρα μιας πολύ έντονης, σφοδρής επιθυμίας για τη βίωση συγκεκριμένων συναισθημάτων σε συγκεκριμένες καταστάσεις με συγκεκριμένες συμπεριφορές. Η εξάρτηση εμφανίζεται μέσα σε ένα πλαίσιο υποταγής, ανάμεσα σε κάτι ισχυρό (η επιθυμία) και σε κάτι αδύναμο (το ίδιο το άτομο).

Στα αρχικά στάδια ζωής, η εξάρτηση του βρέφους ξυπνά στη μητέρα την αίσθηση της ευθύνης για την επιβίωση αυτού του απόλυτα εξαρτώμενου πλάσματος.

Η διαταραχή σε αυτές τις πρωταρχικές σχέσεις ενδέχεται στη συνέχεια να κλονίσει την ψυχική ισορροπία του ατόμου και να το αποθαρρύνει από το να εξαρτάται κοινωνικά και να σχετίζεται υγιώς με τους άλλους.

Οι συναισθηματικές εξαρτήσεις δεν έχουν να κάνουν με χημικές, ψυχοδιεγερτικές ουσίες, αλλά με τη διαστρέβλωση και την παθολογική έκφραση βασικών και φυσιολογικών ανθρώπινων αναγκών όπως η σεξουαλικότητα, ο έρωτας, η τροφή, η οικονομική και κοινωνική επιτυχία, η εσωτερική δύναμη και γαλήνη. Πρόκειται για πανανθρώπινες εκφράσεις και αναζητήσεις, που όμως μέσα από τις εξαρτήσεις κακοποιούνται και διαστρέφονται συστηματικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι γυναίκες είναι οι πιο ευάλωτες στους συναισθηματικούς εθισμούς και τις συμπεριφορές εξάρτησης που έχουν να κάνουν με την εμφάνιση (αυστηρές και εξαντλητικές δίαιτες, συνεχείς, καταδικαστικές συγκρίσεις με άλλες γυναίκες, με αποτέλεσμα την απογοήτευση και την απώλεια αυτοπεποίθησης), την καταναλωτική μανία, τις ερωτικές σχέσεις προσκόλλησης για την αναζήτηση μιας χαμένης αυτοεκτίμησης ή ενός ιδανικού συντρόφου.

Για μια ΥΓΙΗ ΣΧΕΣΗ: Είναι σημαντικό ένα άτομο να έχει αποσαφηνίσει τις έννοιες της αγάπης ,του έρωτα και της εξάρτησης μέσα σε μια σχέση πριν ακόμα δημιουργήσει μια σχέση .Μόνο έτσι θα καταφέρει να έχει μια σχέση υγιή ,ζωντανή και σε βάθος χρόνου. Είναι μια προσπάθεια...

 

Οι περισσότεροι από εμάς θα επιθυμούσαμε να είχαμε σούπερ μνήμη και φοβερές ικανότητες ανάκλησης. Κάποιοι άνθρωποι βέβαια είναι ιδιαίτερα χαρισματικοί στον τομέα αυτό.

Οι μνημονιστές  είναι η κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη μνήμη. Έχουν το χάρισμα να μπορούν να απομνημονεύσουν και να ανακαλέσουν από την μνήμη τους μια σειρά λέξεων ή αντικειμένων, να επιλέξουν τη σωστή σειρά εμφάνισης των αντικειμένων ή λέξεων κτλ. Σε γενικές γραμμές μπορούν να απομνημονεύουν λέξεις, αριθμούς, τραπουλόχαρτα κ.α.

Παρόλα αυτά υπάρχει και μια άλλη κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι έχουν ακόμα πιο ιδιαίτερα χαρίσματα σχετικά με της ικανότητες της μνήμης τους. Έχουν την σούπερ μνήμη! Αυτοί οι άνθρωποι έχουν το σύνδρομο Savant. Εν αντιθέσει με τους μνημονιστές, όσοι έχουν αυτό το σύνδρομο φαίνεται να έχουν βελτιωμένες δεξιότητες απομνημόνευσης και ανάκλησης σε ένα συγκεκριμένο τομέα. Η πιο γνωστή και ευρέως γνωστή περίπτωση είναι ο υπολογισμός ημερολογιακών ημερομηνιών. Μπορούν δηλαδή πολύ εύκολα και γρήγορα να υπολογίσουν ποιά μέρα της εβδομάδας θα είναι στις 19 Μαρτίου του 2036. Άλλοι πάλι εστιάζουν τις ικανότητες τους στην τέχνη και τη μουσική, έχοντας για παράδειγμα την ικανότητα να ανακαλέσουν δεκάδες χιλιάδες τραγούδια. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του Derek Paravacini, ο οποίος ακούγοντας μόνο ένα τόνο από κάποιο κομμάτι ήταν ικανός να ανακαλέσει και να παίξει στο πιάνο ολόκληρο το κομμάτι. Το ιδιαίτερο στο συγκεκριμένο άτομο είναι ότι ήταν τυφλός και αυτιστικός.

Κατσαούνη Μαρία- Ψυχολόγος Υγείας (MSc)   

 

Σύμφωνα με μια νέα και πολύ πρόσφατη μελέτη η κατάθλιψη γερνάει βιολογικά πιο γρήγορα τα κύτταρά μας. Σε εργαστηριακές μελέτες αυτό φάνηκε σε κύτταρα ανθρώπων που έχουν ή και είχαν στο παρελθόν κατάθλιψη. Η έρευνα έγινε σε ένα δείγμα άνω των 2000 ατόμων.

Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν πρόωρο βιολογικό μεγάλωμα σε συγκεκριμένα μέρη των κυττάρων τους , που δεν θα μπορούσαν να επηρεαστούν από άλλους παράγοντες πχ αν το άτομο καπνίζει.

Γνωρίζουμε ήδη από ανάλογες έρευνες τα τελευταία χρόνια , ότι τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν οργανικές ασθένειες όπως καρκίνο, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες και παχυσαρκία.

Στην συγκεκριμένη έρευνα των κυττάρων τα άτομα είχαν: το 1/3 παρούσα κατάθλιψη, το 1/3 είχε παρουσιάσει κατάθλιψη στο παρελθόν και το 1/3 δεν έχει παρουσιάσει ποτέ ως τώρα. Η παρουσίαση της διαφορετικότητας μεταξύ των κυττάρων τους εντοπίστηκε στα τελομερή των κυττάρων. Οι επιστήμονες εξηγούν την αλλαγή αυτή να συνδέεται με την αγωνία , χαρακτηριστικό ιδιαίτερα έντονο στην κατάθλιψη.

Δεν έχει εξεταστεί ακόμα κλινικά και πειραματικά εάν αυτή η «γήρανση» των κυττάρων είναι αναστρέψιμη και σε τι βαθμό συνδέεται με την θνησιμότητα.

©www.mersinias.gr

 

Το σύνδρομο Rett οφείλετε σε μετάλλαξη γονιδίου στο έμβρυο και συγκεκριμένα στο χρωμόσωμα Χ με αποτέλεσμα να εμφανίζεται κυρίως στα κορίτσια. Η συχνότητα του είναι 1 στις 12000 γεννήσεις.  Το παιδί με σύνδρομο Rett παρουσιάζει νοητική και σωματική αναπηρία, το καθιστά εξαρτώμενο από άλλους. Τους 5 πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού η ψυχοκινητική του ανάπτυξη είναι φυσιολογική.

Τα πρώτα σημάδια εμφανίζονται με τα τον 5ο μήνα, όπως η επιβράδυνση της αύξησης της κεφαλής του παιδιού, ο κακός συντονισμός στις κινήσεις του κορμού και αργότερα στο βάδισμα, η απώλεια κοινωνικών σχέσεων, η έκπτωση της γλωσσικής ανάπτυξης και στερεοτυπικές κινήσεις.

Τα παιδιά με σύνδρομο Rett εμφανίζουν τρίξιμο των δοντιών, διαταραχές ύπνου, διαταραχές μάσησης και κατάποσης, σπασμούς, διαταραχές στον τρόπο αναπνοής (υπεραερισμό ή άπνοια), σκολίωση, μειωμένη ανάπτυξη ύψους και μικρό ,μέγεθος ποδιού με φτωχή κυκλοφορία.

Εφόσον το παιδί διαγνωστεί με το σύνδρομο, θα πρέπει άμεσα να μπει σε πρόγραμμα εκπαίδευσης το οποίο σκοπό έχει να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του παιδιού και να του παρέχει διευκολύνσεις. Αυτό γίνεται μέσω μιας ομάδας ειδικών, όπως ψυχολόγων, λογοθεραπευτών, ιατρών, φυσιοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, μουσικοθεραπευτών κ.α., οι οποίοι συνεργατικά εκπαιδεύουν το παιδί στην ανάπτυξη φυσικοσωματικών δεξιοτήτων, κοινωνικών δεξιοτήτων, ανάπτυξη επικοινωνίας και δεξιοτήτων αυτομέριμνας και προσωπικής φροντίδας.

Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος Υγείας (MSC)

 

Αυτό διαπιστώθηκε πρόσφατα σε έρευνα που έγινε σε Αμερικανούς στρατιώτες. Οι στρατιώτες γενικά είναι η ομάδα εκείνη των ατόμων με σχετικά τα υψηλότερα σημάδια μετατραυματικού στρες διαχρονικά.

Η έρευνα αυτή μελέτησε 26 στρατιώτες που είχαν διαγνωστεί με PTSD , και 26 στρατιώτες που δεν είχαν διαγνωστεί με καμία ψυχική διαταραχή στους εξής τομείς: παρατήρηση, μάθηση, και μνήμη.

Εφόσον σε όλους έγινε το ίδιο τεστ παρατηρήθηκαν τα εξής:......

 

Έχει τεθεί πολλές φορές στην επιστημονική κοινότητα το θέμα της υποστήριξης της ψυχικής υγείας των ειδικών επαγγελματικών ομάδων όπως οι πυροσβέστες, τα σώματα ασφαλείας, οι αστυνομικοί, οι στρατιωτικοί κλπ. Το θέμα που τίθεται είναι το κατά πόσο θα έπρεπε να υπάρχει Συμβουλευτική Ψυχολογική υποστήριξη σε μόνιμη βάση σε άτομα που εργάζονται σε τέτοιους τομείς.

Τα συγκεκριμένα επαγγέλματα έχουν πολύ υψηλούς δείκτες άγχους αφού είναι τα επαγγέλματα τα οποία καλούνται να αποδίδουν 100% κάθε μέρα και ώρα, πολλές δε φορές έχουν όλες εκείνες τις συνθήκες ανάπτυξης μετατραυματικού στρες, ασχέτως αν αυτό το σύνδρομο τελικώς εμφανίζεται ή όχι. Είναι αυτονόητο να κατανοήσουμε ότι δεν είναι εύκολο να μπαινοβγαίνεις σε κτίρια που καίγονται όπως κάνει ενας πυροσβέστης ή αντίστοιχα για έναν αστυνομικό να βρεθεί σε ένοπλη συμπλοκή ή ακόμα και το άγχος οτι μπορεί ανα πάσα στιγμή να βρεθεί σε μια τέτοια, ή για έναν στρατιωτικό που ακόμα και σε περίοδο ειρήνης καλείται να παρουσιάζει φρόνημα και αντανακλαστικά παρόμοια με αυτά που οφείλει να έχει σε περίοδο πολέμου.........

 

Η Αυπνία , καθώς και ο ύπνος σε μη κανονικούς ρυθμούς (ως κανονικοί ορίζονται οι ώρες του 24ωρου που οργανικά πέφτουν οι κιρκαδικοί ρυθμοί μας), πέρα απο νεύρα,υπερένταση και κακή διάθεση , έχει πολύ σημαντικότερες επιπτώσεις στην υγεία μας. Οι κυριότερες είναι:
- Μείωση Νοητικών ικανοτήτων. Μείωση της αντιληπτικής μας ικανότητας και μείωση της ικανότητας στο κέντρο αποφάσεων μας. Αν συνδυαστεί με την οργανική υπνηλία που λογικά θα έχουμε στις υπόλοιπες ώρες της μέρας αντιλαμβανόμαστε το πόσο πρόβλημα αποτελεί αυτό, ακόμα και σε απλές εργασίες μας όπως η οδήγηση.
-Επιδρά στην οργανική μας υγεία. Πέρα απο την αύξηση κινδύνου στην παρουσίαση σοβαρών ασθενειών όπως καρδιοπάθειες , εγκεφαλικά κ.α, παρουσιάζει και πιο απτές επιβαρύνσεις όπως γήρανση του δέρματος και ωχρά όψη επιδερμίδας (πράγμα που παρουσιάζεται ιδιαίτερα σε άτομα με βραδυνή εργασία). Επιπλέον αυξάνει την διάθεση για φαγητό (λόγω ενεργοποίησης της γκρελίνης ,της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την όρεξη), με αποτέλεσμα την άυξηση σωματικού βάρους
-Επιδρά στην Ψυχική μας Υγεία. Δυσθυμία, έλλειψη ενδιαφέροντος, κατάθλιψη, και απώλεια όρεξης για δραστηριότητες είναι άμεσα συνδεδεμένες με την αυπνία.Για αυτό και ψυχοθεραπευτικά σε ασθένειες όπως η κατάθλιψη είναι σημαντικό να ομαλοποιούμε εξ αρχής τον ύπνο του ασθενή
-Καταρρακώνει την σεξουαλική επίδοση. Οι έρευνες έχουν δείξει οτι η αυπνία πέρα απο την έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης που παρουσιάζει, πρόσθετα επιβαρύνει και την σεξουαλική επίδοση.
Για όλα αυτά καλό είναι να έχουμε ικανοποιητικούς ρυθμούς και "συνήθειες" ύπνου. Αν δούμε ότι δεν μπορούμε να ορίσουμε μόνοι μας ένα πρόγραμμα τέτοιο, καλό είναι να επισκεφθούμε ψυχολόγο ώστε να εντοπιστούν οι παράγοντες αυτοί που το κάνουν "απαγορευτικό" να το πετύχουμε.


©www.mersinias.gr