Η  Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από μια έντονη συναισθηματική αστάθεια. Το άτομο έχει την τάση να συμπεριφέρεται παρορμητικά χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες. Η διάθεσή του είναι απρόβλεπτη και άστατη, με συχνές συναισθηματικές εκρήξεις τις οποίες δείχνει να μην μπορεί να ελέγξει. Έχει  συνήθως την τάση για εριστική – προκλητική συμπεριφορά και αρέσκεται συχνά σε συγκρούσεις με τους άλλους, ειδικά όταν οι παρορμητικές του ενέργειες ματαιώνονται ή λογοκρίνονται. Έχει ανεπαρκώς ανεπτυγμένη ή ασταθή αυτό-εικόνα, που συχνά συνδέεται με υπερβολική αυτοκριτική, χρόνια συναισθήματα κενότητας και καταστάσεις αποσύνδεσης όταν βρίσκεται σε στρες. Επιπλέον, μπορεί να έχει σύγχυση σχετικά με τους στόχους και τις εσωτερικές του προτιμήσεις, έντονες και ασταθείς διαπροσωπικές σχέσεις και μια τάση για αυτοκαταστροφική συμπεριφορά ίσως και τάσεις ή απόπειρες αυτοκτονίας.

Σε καταστάσεις έντονου στρες μπορεί να εκδηλωθούν παροδικά ψυχωσικά συμπτώματα και γι’ αυτό λέγεται μεταιχμιακή ή οριακή προσωπικότητα.

Επειδή  το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής είναι η αστάθεια, σύμφωνα με μια άποψη, η οριακή διαταραχή είναι απλά μια καθυστερημένη, ασταθής κατάσταση της φυσιολογικής ανάπτυξης προσωπικότητας. Τα άτομα μ’ αυτή τη διαταραχή φαίνεται να έχουν μια αναπτυξιακή καθυστέρηση στο πέρασμα μέσα από την συναισθηματικά ταραχώδη φάση της εφηβείας. Οπότε στα 20, έχουν την ωριμότητα ενός νεαρού εφήβου...

Ανήκει στις Αγχώδεις Διαταραχές. Χαρακτηρίζεται από την αυξανόμενη  ένταση της συμπτωματολογίας της, παράλληλα με ένα υπερβολικό άγχος, όταν δεν εφαρμόζεται η ιδεοληψία ή ο ψυχαναγκασμός. Το άτομο επιβαρύνεται όλο και περισσότερο, σε βαθμό που τελικά επηρεάζεται η λειτουργικότητά του στο σύνολό της. Τέλος το άτομο δεν μπορεί να αποχωριστεί ή να παραιτηθεί από τις ιδεοληψίες και τους ψυχαναγκασμούς του, που πλέον χαρακτηρίζουν το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας του.

Η ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή χαρακτηρίζεται από ιδεοληψίες και ψυχαναγκασμούς...

Αποκαλούμαστε ως η ναρκισσιστική γενιά η οποία , όπως λέγεται, μέσω κοινωνικών δικτύων, selfie, και λοιπών «συνηθειών» , έχει διογκώσει απίστευτα την εικόνα του εαυτού της. Οι περισσότεροι  όμως δεν κυκλοφορούνε τριγύρω πιστεύοντας ότι είναι οι «σούπερ» ή οι τόσο cool, αλλά μάλλον το αντίθετο. Αυτή η αντίφαση συμβαίνει λόγω ενός  υποβόσκοντος αισθήματος ,που όλοι ξέρουμε καλά, και καλείται ανασφάλεια. Αν μπορούσαμε με έναν μαγικό τρόπο να μπούμε στο μυαλό των ανθρώπων που συναντάμε γύρω μας καθημερινά μάλλον θα μας κατέκλυζαν τα κύματα ανασφάλειάς τους.

Μια πολύ πρόσφατη έρευνα (στην Αμερική) , έδειξε ότι άνω του 60% των γυναικών βιώνουν , και μάλιστα επώδυνα, σκέψεις αρνητικής αυτοκριτικής τουλάχιστον 2 φορές εβδομαδιαίως. Υπάρχει κι ένα σχετικό τεστ αξιολόγησης για τις αυτοκαταστροφικές κριτικές σκέψεις, που συνέταξαν οι Dr Robert & Lisa Firestone (πατέρας και κόρη ψυχολόγοι), γνωστό ως FAST(  Firestone Assessment for Self-Destructive Thoughts)...

Η μοναξιά είναι μια κατάσταση με αρνητικές επιπτώσεις στην συναισθηματική και ψυχική υγεία του ατόμου. Επιπλέον, έχει φανεί από μελέτες πως επηρεάζει την δομή αλλά και λειτουργία του εγκεφάλου, τόσο των ανθρώπων αλλά και των ζώων. Σύμφωνα με το Psychological Bulletin,

 

“Σας άκουγα…σας καταλάβαινα…αλλά δεν μπορούσα να μιλήσω και πνιγόμουν. Ένοιωθα να βρίσκομαι σε ένα γυάλινο κουτί από το οποίο δεν μπορούσε να περάσει η φωνή μου”.  Αυτή είναι μια πρόταση ανάμεσα σε πολλές άλλες που έγραψε μια 14χρονη με αυτισμό από την Αμερική. Η συγκεκριμένη κοπέλα πριν ένα χρόνο δεν μπορούσε να μιλήσει. Σήμερα κατορθώνει να σχηματίζει προτάσεις και να τις γράφει σε χαρτί τύπου ημερολογίου. Υπεύθυνος για αυτήν την αλλαγή είναι ένας Έλληνας Επιστήμονας. Πρόκειται για τον Δρ Θεοχάρη Θεοχαρίδη, καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Μοριακής Ανοσοφαρμακολογίας και Ανακάλυψης Φαρμάκων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης.

Ο αυτισμός, σύμφωνα με τον Δρ Θεοχαρίδη, δεν είναι ψυχιατρική ασθένεια, όπως πιστεύονταν. “Είναι μία αυτοκαταστροφή που συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πολύ νωρίς μετά τη γέννηση του παιδιού. Και αυτό είναι σχεδόν σίγουρο, επειδή γύρω στο 60% των παιδιών έχουν αντισώματα κατά του δικού τους εγκεφάλου”, δήλωσε ο επιστήμονας.Το παραπάνω “σημαίνει ότι, σε ανύποπτο χρόνο, ο εγκεφαλικός φραγμός, που προστατεύει τον εγκέφαλο, πρέπει να ήταν διαπερατός, έτσι ώστε τα λευκά αιμοσφαίρια να μπουν μέσα και να δημιουργήσουν αντισώματα εναντίον του”, δήλωσε ο Δρ Θεοχαρίδης, προσθέτοντας ότι ορισμένες φυτικές ουσίες που βρίσκονται σε αφθονία στην Ελλάδα, πιθανότατα, είναι η λύση...

 

Όπως γνωρίζουμε όταν ένα άτομο νοσεί από κάποια ψυχική διαταραχή, όπως διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια, ψύχωση ακόμα και κατάθλιψη, πρέπει να επισκεφτεί έναν ειδικό (ψυχίατρο ή ψυχολόγο) ώστε να διαγνώσει την διαταραχή και να μπει το άτομο σε θεραπεία. Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση και αντιληφθεί το άτομο ότι κάτι δεν πάει καλά , τόσο το καλύτερο, και όσο νωρίτερα ζητήσει βοήθεια από ειδικό τόσο καλύτερα τα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα τα οποία εκδηλώνουν ψυχικές διαταραχές έχουν διαταραγμένες τιμές σε συγκεκριμένες ορμόνες, στον μεταβολισμό, φλεγμονών κ.α. οι τιμές των οποίων φαίνονται σε αιματολογικές εξετάσεις...

 Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός τεστ αίματος που θα προβλέπει έγκαιρα τη νόσο Αλτσχάιμερ, αρκετά χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, έκανε μια διεθνής ομάδα επιστημόνων. Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, ανακάλυψαν σειρά από βιοδείκτες (πρωτεΐνες) στο αίμα, που προβλέπουν με ακρίβεια 87% την έναρξη της άνοιας του εγκεφάλου. Οι ερευνητές από εννέα χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή Σάιμον Λαβστόουν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του King's College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Alzheimer and Dementia», ανέλυσαν δείγματα αίματος από 1.148 ανθρώπους: 452 υγιείς, 220 με ήπια γνωστική διαταραχή και 476 με Αλτσχάιμερ. Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε η νευρολόγος - ψυχίατρος Μάγδα Τσολάκη, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ. Η συγκριτική ανάλυση του αίματος αποκάλυψε δέκα πρωτεΐνες, που αποτελούν δείκτες για το κατά πόσο ένας άνθρωπος με ήπια γνωστική διαταραχή, ο οποίος έχει αρχίσει να έχει προβλήματα μνήμης, θα εμφανίσει κανονικό Αλτσχάιμερ το επόμενο έτος. Εκτιμάται ότι περίπου το 60% αυτών των ανθρώπων, αλλά όχι όλοι, εμφανίζουν τελικά τη νόσο.....

 

Πολλοί τυφλοί – εξαιτίας κάποιου εγκεφαλικού επεισοδίου ή μιας κάκωσης του εγκεφάλου και όχι εξαιτίας τραυματισμού του ματιού – κάνουν κάτι αξιοπρόσεκτο. Αν τοποθετήσουμε μπροστά τους ένα αντικείμενο, δεν μπορούν βέβαια να πουν τι αντικείμενο είναι αυτό ή που ακριβώς βρίσκεται. Αν τους ζητήσουμε να το πιάσουν , θα πουν πως τους είναι αδύνατον αφού δεν το βλέπουν. Αν όμως πειστούν να προσπαθήσουν, καταφέρνουν να το βρουν, με μια σιγουριά που ξαφνιάζει ακόμα κι αυτούς τους ίδιους.

Αυτή η μυστηριώδης ικανότητα ονομάζεται «τυφλή όραση». Όπως λέει ο Anthony Marcel, ένας ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ που έχει κάνει έρευνες σε σχέση με την τυφλή όραση, αποδεικνύεται πως οι άνθρωποι  αυτοί διαθέτουν μια έξοχη όραση αλλά δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να δουν. Χρησιμοποιώντας μια φωτογραφική μηχανή με μεγάλη ταχύτητα διαφράγματος, ο Marcel παρακολούθησε την ακριβή πορεία που διέγραψαν τα χέρια, οι παλάμες και τα δάκτυλα αυτών των ασθενών, καθώς πλησίαζαν τα αντικείμενα που συνειδητά δεν μπορούσαν να δουν. Όπως έδειξε το φιλμ, η προσέγγισή τους ήταν αρκετά ακριβής.

 

Είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή μυοσπασματική διαταραχή. Εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια 1/1000 ενώ στα κορίτσια η εμφάνιση είναι 1/10.000. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά στην παιδική ή εφηβική ηλικία, ξεκινώντας με τικς ελαφριάς μορφής τα οποία εμμένουν στο χρόνο, μεταλλάσσονται και αυξάνονται στην ένταση. Στην τελική τους μορφή έχουν χρόνια διάρκεια και διαρκούν για όλη τη ζωή του ατόμου.

 

Με τον όρο μηρυκασμό σκέψεων αναφερόμαστε στην τάση που έχουμε να επανερχόμαστε και να ¨τρέχουμε¨ συγκεκριμένες σκέψεις στο μυαλό μας ξανά και ξανά. Επικεντρωνόμαστε συνήθως σε αρνητικές καταστάσεις και παίζουμε τις ίδιες σκέψεις στο μυαλό μας επαναλαμβανόμενα, τι μας είπε κάποιος, πως θα θέλαμε να είχαμε απαντήσει κτλ.

Τα άτομα που έχουν την τάση να το κάνουν αυτό, παθαίνουν ένα είδος εμμονής με συγκεκριμένα θέματα τα οποία φαίνονται να μην μπορούν να ξεπεράσουν και να βγάλουν από το μυαλό τους. Ο μηρυκασμός ιδεών έχει συσχετιστεί με το άγχος , την κατάθλιψη, το μετα-τραυματικό στρες, ακόμα και την βουλιμία.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπαίνει το άτομο σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων. Όταν το άτομο κάνει καταθλιπτικές σκέψεις,  οι σκέψεις αυτές του προκαλούν καταθλιπτικά συναισθήματα και διάθεση, η οποία με την σειρά της γεννά νέες αρνητικές ή στρεσογόνες σκέψεις κοκ. Σκεπτόμενοι συνεπώς συνεχώς αρνητικές σκέψεις και δίνοντας αρνητική ερμηνεία σε διάφορες καταστάσεις, οδηγούμαστε στο αίσθημα της απελπισίας, της απογοήτευσης και της ματαίωσης.  Ο μηρυκασμός δηλαδή αποτελεί το πρώτο βήμα προς την πορεία αυτή. Το άτομο παραλύει και αδυνατεί να δώσει ικανοποιητικές λύσεις στο πρόβλημα του.

Γιατί όμως οι άνθρωποι το κάνουν αυτό? Κάποιοι μελετητές το αποδίδουν στη αδυναμία του ατόμου να αφήσει στο ασυνείδητο του προβληματικές καταστάσεις οι οποίες έχουν περάσει στο συνειδητό. Επιπλέον, το στρες στην καθημερινότητα του ατόμου παίζει καθοριστικό ρόλο στον μηρυκασμό. Τέλος, οι γυναίκες φαίνεται πιο μηρυκάζουν αρνητικές σκέψεις πιο συχνά από τους άντρες, οι οποίοι έχουν την τάση να αφήνουν το πρόβλημα να περάσει χωρίς να αναλώνονται σε αυτό.