Η τροφική δυσανεξία (ή τροφική ευαισθησία) είναι εκείνη η διατροφική δυσλειτουργία κατά την οποία ο οργανισμός ενός ατόμου δυσκολεύεται να αφομοιώσει ένα συγκεκριμένο είδος τροφής, το οποίο είδος αν καταναλωθεί προκαλεί πεπτικά συμπτώματα. Αυτά τα προβλήματα ποικίλλουν για κάθε άτομο.

Όταν μιλάμε για δυσανεξία σε τροφές το μυαλό όλων πάει αποκλειστικά στις σωματικές επιπτώσεις της, δηλαδή στο φούσκωμα, στον στομαχικό πόνο, την δυσφορία κλπ . Υπάρχουν όμως και οι ψυχολογικές επιπτώσεις , που συχνά περνάνε σε δεύτερη μοίρα και δεν υπολογίζονται ως εξίσου σημαντικό πρόβλημα.

Το άγχος επηρεάζει όλα τα συστήματα του σώματος μας, από μυοσκελετικό και αναπνευστικό ως και το αναπαραγωγικό.

Στο Μυοσκελετικό σύστημα

Όταν το σώμα είναι στρεσαρισμένο, οι μύες τεντώνονται. Η μυϊκή ένταση είναι σχεδόν μια αντανακλαστική αντίδραση στο άγχος - ο τρόπος προστασίας του σώματος από τραυματισμούς και πόνο. Με ξαφνικό άγχος, οι μύες τεντώνονται ταυτόχρονα και στη συνέχεια απελευθερώνουν την έντασή τους όταν περάσει το άγχος. Το χρόνιο στρες προκαλεί τους μύες στο σώμα να βρίσκονται σε μια περισσότερο ή λιγότερο διαρκή κατάσταση επιφύλαξης.

Οι τεχνικές χαλάρωσης έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν αποτελεσματικά την ένταση των μυών και του προκαλούμενου στρες.

Ο εγκλεισμός, ο ιός και όλες οι αλλαγές, τις οποίες έφερε μαζί του η νέα συνθήκη στην οποία ζούμε τον τελευταίο χρόνο, δημιούργησαν μια σειρά αλυσιδωτών προβλημάτων τόσο στην καθημερινότητα , την λειτουργικότητα αλλά και τον ψυχισμό μας. Πολλά προβλήματα βγήκαν στην επιφάνεια και άλλα τόσο δημιουργήθηκαν από τα όσα ζούμε. Γνωρίζουμε βέβαια πως η ψυχική μας υγείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οργανική μας υγεία. Παρακάτω ακολουθούν 5 κοινά προβλήματα και αλλαγές , τα οποία μπορούμε να παρατηρήσουμε στην υγείας μας, ως αποτέλεσμα του COVID 19:

 1. Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στον ύπνο μας
 2. Ευερεθιστότητα. Είμαστε πιο ευέξαπτοι
 3. Έχουμε συστηματικό μηρυκασμό αρνητικών σκέψεων
 4. Ταχυκαρδίες, δύσπνοια και αυξημένη πίεση. Το σώμα μας σε συνθήκες έντονου στρες και άγχους εκκρίνει συγκεκριμένες ορμόνες οι οποίες είναι υπεύθυνες για τα συμπτώματα αυτά.
 5. Αδυναμία ξεκούρασης. Παρ’ότι είμαστε πολλές ώρες στο σπίτι, αυτό δεν μας ξεκουράζει, αντίθετα αισθανόμαστε κόπωση και έχουμε αδυναμία χαλάρωσης
 6. Υπερβολική σκέψη και υπερανάλυση γεγονότων και καταστάσεων
 7. Απόγνωση και καταθλιπτική διάθεση

Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

Η σχέση υγείας και ψυχολογίας παρόλο που δεν είναι πάντα ξεκάθαρη ως προς το πως λειτουργεί, φαίνεται να είναι άμεσα συσχετισμένη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σχέση στρες-ασθένειας, καθώς υπάρχουν πολλά ευρήματα τα οποία επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι πολλοί παράγοντες μπορούν να συνεισφέρουν στην μείωση του στρες και κατ’ επέκταση στην βελτίωση της υγείας. Παρακάτω ακολουθούν κάποιοι βασικοί παράγοντες οι οποίοι παίζουν ρόλο στην σχέση ασθένειας-στρες.

Τώρα που ο καιρός ανοίγει πολλά είναι τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες με πρώτες σε συχνότητα αυτή της αλλεργικής ρινίτιδας και του αλλεργικού άσθματος. Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες; Παρακάτω ακολουθούν κάποιες βασικές συμβουλές:

-Τρέφεστε σωστά. Η σωστή διατροφή ενισχύει το ανοσοποιητικό μας και μας βοηθάει να προφυλαχτούμε.

-Αποφεύγετε το κάπνισμα και την χρήση φαρμάκων που μπορεί να σας επηρεάσουν αρνητικά.

-Αποφεύγετε μέρη τα οποία επιβαρύνουν την αλλεργία σας π.χ. κήπους, υπόγεια κτλ ανάλογα με το είδος της ευαισθησίας.

- Φοράτε βαμβακερά ρούχα μη συνθετικά ώστε να αποφύγετε τις δερματικές αλλεργίες.

-Αερίζετε καλά το χώρο σας.

-Αποφεύγετε χαλιά και μοκέτες.

-Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορείτε να κάνετε χρήση όταν το απαιτεί η κατάσταση π.χ. κολλύρια, βιταμίνες, αντιισταμινικά, κορτιζονούχα κ.τ.λ.

 

Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

Για τους περισσότερους από εμάς ο υπολογιστής είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Για κάποιους είναι βασικό κομμάτι της εργασίας τους, ενώ για άλλους μέσο ενημέρωσης και χαλάρωσης κατά τον ελεύθερο χρόνο τους. Τα τελευταία γεγονότα της πανδημίας οδήγησαν πολλούς στην εργασία από το σπίτι μέσω υπολογιστή, ακόμα και τα παιδιά μας με την ηλεκτρονική διδασκαλία.

Το αποτέλεσμα είναι ότι περνάμε αρκετές ώρες καθημερινά μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, κάτι το οποίο έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ματιών μας, τον αυχένα μας και όχι μόνο καθώς η υπερβολική χρήση του υπολογιστή και των άλλων συσκευών, μπορεί να προκαλέσει ζάλη, πονοκεφάλους, πόνους στους ώμους και πολλά άλλα . Σύμφωνα με έρευνες οι βλάβες αυτές δεν είναι μόνιμες παρά μόνο προκαλούν ενοχλήσεις. Παρ΄όλα αυτά, καλό είναι να ακολουθούμε κάποιες συμβουλές…

 1. Ο χρόνος που περνάμε μπροστά στον υπολογιστή δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 4 ώρες ημερησίως.
 2. Στο χρονικό αυτό διάστημα θα πρέπει να κάνουμε 10λεπτα διαλλείματα ανά τακτά διαστήματα.
 3. Καλό είναι να κρατάμε απόσταση μεγαλύτερη των 40 εκατοστών από την οθόνη του υπολογιστή μας.
 4. Ο φωτισμός στο χώρο θα πρέπει να είναι κατάλληλος ώστε να μην ¨κουράζει¨ τα μάτια.
 5. Η οθόνη θα πρέπει να είναι πιο χαμηλά από το ύψος των ματιών μας.
 6. Εάν αισθανθείτε ενόχληση στα μάτια, πλύνετε τα με λίγο χλιαρό νερό.
 7. Κάντε ελαφρύ μασάζ στον αυχένα εάν αισθανθείτε πιάσιμο ή ενόχληση.
 8. Φροντίστε η στάση που κάθεστε να είναι σωστή και να μην καμπουριάζετε.
 9. Κάντε ελαφρύ μασάζ στο χέρι με το οποίο χειρίζεστε το mouse, και κυκλικές κινήσεις στον καρπό.
 10. Εάν οι ενοχλήσεις εξακολουθούν, επισκεφτείτε τον ιατρό σας.

Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

Μετά τα τελευταία μέτρα του Υπουργείου Υγείας πολλοί από εμάς καλούμαστε να εργαστούμε από την ασφάλεια και την άνεση του σπιτιού μας. Παρακάτω ακολουθούν κάποια #tips για να είμαστε παραγωγικοί.

 • Οργανώστε το χώρο. Βρισκόμενοι στο σπίτι μας έχουμε την τάση να χαλαρώνουμε περισσότερο από ότι αν ήμασταν στο γραφείο μας. Αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο εάν επιλέξουμε να εργαστούμε π.χ. από τον καναπέ μας ή την κρεβατοκάμαρα μας. Το να έχουμε ένα συγκεκριμένο χώρο στον οποίο θα δουλέψουμε μας κάνει πιο αποτελεσματικούς και παραγωγικούς. Καθίστε στο γραφείο ή στην τραπεζαρία σας, με ότι μπορεί να χρειαστείτε, για να μην σηκώνεστε συνέχεια, προτού ξεκινήσετε.
 • Οργανώστε τον χρόνο σας. Φτιάξτε ένα χρονοδιάγραμμα ορίζοντας ποιές εργασίες έχετε να ολοκληρώσετε και μέσα σε τι χρονικό διάστημα η κάθε μία.
 • Μην αποσπάτε την προσοχή σας μπαίνοντας στο Instagram, facebook κτλ και γενικά μην χαζολογάτε στο κινητό σας.
 • Φροντίστε τις ώρες εργασίας σας, να βρίσκετε μόνοι σας στο χώρο, ώστε να μην σας διακόπτουν άλλα μέλη της οικογένειας σας π.χ. παιδιά.
 • Κάντε διαλείμματα τα οποία όμως να μην ξεπερνούν τα 15 λεπτά.
 • Μην εργάζεστε με τις πυτζάμες σας. Όσο άνετα κι αν νιώθετε, μπορεί να παραχαλαρώσετε… και αυτό να σας κάνει λιγότερο παραγωγικούς, ακόμα και αναβλητικούς.

Καλή προσαρμογή στα νέα δεδομένα εργασίας

Κατσαούνη Mαρία-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

Τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζονται και πρέπει να μείνουμε σπίτι. Οι πρώτες δυο εβδομάδες πέρασαν ίσως πιο ευχάριστα και για πολλούς ξεκούραστα, μιας κι εκμεταλλεύτηκαν το διάστημα αυτό για να ξεκουραστούν από το γρήγορο πρόγραμμα της καθημερινότητας.

Οι νέες συνθήκες όμως δείχνουν ότι το διάστημα αυτό θα παραταθεί κι επομένως δεν μπορούμε να το βλέπουμε ως άδεια ή διακοπές, αλλά πρέπει να προσαρμοστούμε στην νέα πραγματικότητα και καθημερινότητα. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές για να γεμίσουμε την ώρα μας και να δομήσουμε την καθημερινότητα μας.

 • Φτιάξε μια ρουτίνα. Κάνε ένα πρόγραμμα για την ημέρα σου. Ίσως θα σε βοηθήσει μια καταγραφή του ημερήσιου πλάνου σου. Με άλλα λόγια δόμησε την ημέρα σου (π.χ. Αφύπνιση 8 am, 8-9 πρωινό και ντουζ, 9:00-15:00 εργασία, 15:30 μεσημεριανό, 18:00 γυμναστική κτλ)
 • Ξύπνα πρωί, ίσως όχι την ώρα που θα ξυπνούσες κανονικά εάν πήγαινες στη δουλειά, όχι όμως και μεσημέρι.
 • Γενικά , καλό είναι ο ύπνος και η αφύπνιση σου να είναι οριοθετημένη, Μην κοιμάσαι ξημερώματα βλέποντας ταινίες γιατί μετά φυσικό είναι να ξυπνήσεις αργά την επόμενη ημέρα.
 • Ντύσου! Ναι, ακόμα κι αν δεν βρίσκεις λόγο να ντυθείς, το να γυρνάς όλη τη μέρα με τις πυτζάμες σου δεν θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Εξάλλου δεν είσαι άρρωστος, άρα μην συμπεριφέρεσαι σαν να ήσουν...

Τα τελευταία χρόνια ραγδαία αύξηση έχει η εμφάνιση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Τα αυτοάνοσα ευθύνονται για πάρα πολλές χρόνιες παθήσεις, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, και σχετίζονται άμεσα με την ψυχική υγεία του ατόμου, και κυρίως το άγχος.
Τα αυτοάνοσα νοσήματα τα δημιουργεί ουσιαστικά ο ίδιος ο οργανισμός, και είναι αυτός, ο οποίος επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα. Υπάρχει θα λέγαμε μια υπερκινητικότητα/υπερλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και δυσλειτουργία.

Κάποια από τα πιο γνωστά αυτοάνοσα είναι ο λύκος, η ψωρίαση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η αλωπεκία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο κ. α.

Τα αυτοάνοσα είναι πολυπαραγοντικά νοσήματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν οφείλονται καθαρά και αποκλειστικά σε ψυχολογικά αιτία, όμως οι ψυχολογικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και την πρόγνωση τους.
Πέρα, λοιπόν από το ιατρικό και το οργανικό κομμάτι, το οποίο ο ασθενής αντιμετωπίζει με φαρμακευτική αγωγή, καλείται επίσης να διαχειριστεί τα συναισθήματα του, όπως είναι η θλίψη το άγχος, ο θυμός κ.τ.λ., ώστε να μπορέσει να περιορίσει την έξαρση του νοσήματος.
Αρμόδιος για αυτές τις περιπτώσεις είναι ο ψυχολόγος υγείας, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του, να αναγνωρίσουν μαζί επιβαρυντικούς παράγοντες της υγείας του ασθενή, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τα οποία σχετίζονται με το αυτοάνοσο νόσημα και πολλά άλλα.

Κατσαούνη Μαρία – Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

Πολλές φορές τα άτομα που πάσχουν από άνοια εκδηλώνουν κάποιες συμπεριφορές ασυνήθιστες , παράξενες και πολλές φορές ανάρμοστες. Οι συγγενείς των ατόμων με άνοια φυσιολογικό είναι στην αρχή να ξαφνιάζονται καθώς ο άνθρωπος τους δεν συμπεριφερόταν πότε με αυτό τον τρόπο. Πολλοί συγγενείς δηλώνουν «Είναι σαν να μην τον ξέρω… σαν να έχω έναν άλλο άνθρωπο απέναντι μου!».

Ένα άτομο με άνοια παρουσιάζει αλλαγές τόσο στη διάθεση όσο και στη συμπεριφορά του. Κάποιες φορές μπορεί να γίνει επιθετικό, να μιλάει άσχημα ή να μαλώνει με το παραμικρό. Άλλες φορές πάλι μπορεί να παρουσιάζει μια αδικαιολόγητη νευρικότητα χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει τι τον/την απασχολεί ή χωρίς να μπορεί να ηρεμήσει. Τα αρνητικά συναισθήματα θυμός, άγχος και φόβος είναι επίσης έντονα στα άτομα με άνοια. Αυτό οφείλεται στην σύγχυση που επικρατεί στον ψυχισμό του ατόμου με άνοια. Οι ανάρμοστες συμπεριφορές φέρνουν σε δύσκολη θέση τους φροντιστές των ατόμων με άνοια...

Σελίδα 1 από 5