Τα άτομα που ζουν με χρόνιο πόνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος και διαταραχές χρήσης ουσιών. Ο χρόνιος πόνος μπορεί να επηρεάσει πολύ σοβαρά τον ύπνο, να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα άγχους, και να συμβάλει στην κατάθλιψη και στην επιδείνωσή της. Υπολογίζεται ότι το 35% έως 45% των ατόμων με χρόνιο πόνο, βιώνουν κατάθλιψη. Ο πόνος μπορεί επίσης να είναι ένα κοινό σύμπτωμα μεταξύ των ατόμων με Αγχώδη διαταραχή (οποιουδήποτε υποτύπου). Το Άγχος, η Κατάθλιψη αλλά και άλλες διαταραχές της διάθεσης εμφανίζονται παράλληλα με τον χρόνιο πόνο, και συνήθως από καταστάσεις όπως ινομυαλγία, προβλήματα στην πλάτη ή την μέση, ημικρανίες, αλλά και αρθρίτιδα.
Τώρα που ο καιρός ανοίγει πολλά είναι τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες με πρώτες σε συχνότητα αυτή της αλλεργικής ρινίτιδας και του αλλεργικού άσθματος. Πολλές φορές οι αλλεργίες μας επιβαρύνουν την ψυχολογία μας και «χαλάνε» τη διάθεση μας. Συχνά συνδέονται και με το άγχος υγείας ενός ατόμου, πυροδοτώντας επιπλέον δυσφορία και ανησυχία στο άτομο.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες; Παρακάτω ακολουθούν κάποιες βασικές συμβουλές:...
Παιδικές χρόνιες παθήσεις όπως είναι ο διαβήτης, διάφορα σύνδρομα κτλ, είναι ένα δυσάρεστο κομμάτι καθώς έχουμε στο μυαλό μας πως η παιδική ηλικία είναι συνυφασμένη με την ανεμελιά, το γέλιο, τη χαρά και την απουσία προβλημάτων. Ένα παιδάκι θα έπρεπε να είναι σε θέση να ευχαριστιέται το παιχνίδι και όλες τις δραστηριότητες του, όπως τα άλλα παιδιά της ηλικίας του, χωρίς κάποια ασθένεια να στέκεται εμπόδιο σε αυτό.
Δυστυχώς όμως υπάρχουν κάποιες παιδικές ασθένειες τις οποίες πολλά παιδάκια βιώνουν και πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτές. Τέτοιου τύπου ασθένειες αφορούν όλη την οικογένεια και όχι μόνο το παιδί, καθώς περιορίζουν και ορίζουν εκ νέου τις συνθήκες της καθημερινότητας όλων των μελών της οικογένειας.
Το πως θα αντιμετωπίσει η οικογένεια την ασθένεια αλλά και το ίδιο το παιδί παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία του, την μετέπειτα στάση ζωής του και στην αυτοεικόνα που θα αναπτύξει το παιδί.
Έτσι παραδείγματος χάρην, σε μία έρευνα σχετικά με τον παιδικό διαβήτη έχει καταγραφεί πως όταν η μητέρα αναλαμβάνει εξολοκλήρου την ευθύνη της διατροφής του παιδιού, τότε το παιδί έχει την τάση να νιώθει και να χαρακτηρίζεται ως αδύναμο και άρρωστο, κάτι το οποίο κατ’ επέκτασιν επηρεάζει το κατά πόσο αισθάνεται επαρκής ή όχι ως ενήλικας...
Η τροφική δυσανεξία (ή τροφική ευαισθησία) είναι εκείνη η διατροφική δυσλειτουργία κατά την οποία ο οργανισμός ενός ατόμου δυσκολεύεται να αφομοιώσει ένα συγκεκριμένο είδος τροφής, το οποίο είδος αν καταναλωθεί προκαλεί πεπτικά συμπτώματα. Αυτά τα προβλήματα ποικίλλουν για κάθε άτομο.
Όταν μιλάμε για δυσανεξία σε τροφές το μυαλό όλων πάει αποκλειστικά στις σωματικές επιπτώσεις της, δηλαδή στο φούσκωμα, στον στομαχικό πόνο, την δυσφορία κλπ . Υπάρχουν όμως και οι ψυχολογικές επιπτώσεις , που συχνά περνάνε σε δεύτερη μοίρα και δεν υπολογίζονται ως εξίσου σημαντικό πρόβλημα.
Το άγχος επηρεάζει όλα τα συστήματα του σώματος μας, από μυοσκελετικό και αναπνευστικό ως και το αναπαραγωγικό.
Στο Μυοσκελετικό σύστημα
Όταν το σώμα είναι στρεσαρισμένο, οι μύες τεντώνονται. Η μυϊκή ένταση είναι σχεδόν μια αντανακλαστική αντίδραση στο άγχος - ο τρόπος προστασίας του σώματος από τραυματισμούς και πόνο. Με ξαφνικό άγχος, οι μύες τεντώνονται ταυτόχρονα και στη συνέχεια απελευθερώνουν την έντασή τους όταν περάσει το άγχος. Το χρόνιο στρες προκαλεί τους μύες στο σώμα να βρίσκονται σε μια περισσότερο ή λιγότερο διαρκή κατάσταση επιφύλαξης.
Οι τεχνικές χαλάρωσης έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν αποτελεσματικά την ένταση των μυών και του προκαλούμενου στρες.
Ο εγκλεισμός, ο ιός και όλες οι αλλαγές, τις οποίες έφερε μαζί του η νέα συνθήκη στην οποία ζούμε τον τελευταίο χρόνο, δημιούργησαν μια σειρά αλυσιδωτών προβλημάτων τόσο στην καθημερινότητα , την λειτουργικότητα αλλά και τον ψυχισμό μας. Πολλά προβλήματα βγήκαν στην επιφάνεια και άλλα τόσο δημιουργήθηκαν από τα όσα ζούμε. Γνωρίζουμε βέβαια πως η ψυχική μας υγείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οργανική μας υγεία. Παρακάτω ακολουθούν 5 κοινά προβλήματα και αλλαγές , τα οποία μπορούμε να παρατηρήσουμε στην υγείας μας, ως αποτέλεσμα του COVID 19:
Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)
Η σχέση υγείας και ψυχολογίας παρόλο που δεν είναι πάντα ξεκάθαρη ως προς το πως λειτουργεί, φαίνεται να είναι άμεσα συσχετισμένη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σχέση στρες-ασθένειας, καθώς υπάρχουν πολλά ευρήματα τα οποία επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι πολλοί παράγοντες μπορούν να συνεισφέρουν στην μείωση του στρες και κατ’ επέκταση στην βελτίωση της υγείας. Παρακάτω ακολουθούν κάποιοι βασικοί παράγοντες οι οποίοι παίζουν ρόλο στην σχέση ασθένειας-στρες.
Τώρα που ο καιρός ανοίγει πολλά είναι τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες με πρώτες σε συχνότητα αυτή της αλλεργικής ρινίτιδας και του αλλεργικού άσθματος. Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες; Παρακάτω ακολουθούν κάποιες βασικές συμβουλές:
-Τρέφεστε σωστά. Η σωστή διατροφή ενισχύει το ανοσοποιητικό μας και μας βοηθάει να προφυλαχτούμε.
-Αποφεύγετε το κάπνισμα και την χρήση φαρμάκων που μπορεί να σας επηρεάσουν αρνητικά.
-Αποφεύγετε μέρη τα οποία επιβαρύνουν την αλλεργία σας π.χ. κήπους, υπόγεια κτλ ανάλογα με το είδος της ευαισθησίας.
- Φοράτε βαμβακερά ρούχα μη συνθετικά ώστε να αποφύγετε τις δερματικές αλλεργίες.
-Αερίζετε καλά το χώρο σας.
-Αποφεύγετε χαλιά και μοκέτες.
-Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορείτε να κάνετε χρήση όταν το απαιτεί η κατάσταση π.χ. κολλύρια, βιταμίνες, αντιισταμινικά, κορτιζονούχα κ.τ.λ.
Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)
Για τους περισσότερους από εμάς ο υπολογιστής είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Για κάποιους είναι βασικό κομμάτι της εργασίας τους, ενώ για άλλους μέσο ενημέρωσης και χαλάρωσης κατά τον ελεύθερο χρόνο τους. Τα τελευταία γεγονότα της πανδημίας οδήγησαν πολλούς στην εργασία από το σπίτι μέσω υπολογιστή, ακόμα και τα παιδιά μας με την ηλεκτρονική διδασκαλία.
Το αποτέλεσμα είναι ότι περνάμε αρκετές ώρες καθημερινά μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, κάτι το οποίο έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ματιών μας, τον αυχένα μας και όχι μόνο καθώς η υπερβολική χρήση του υπολογιστή και των άλλων συσκευών, μπορεί να προκαλέσει ζάλη, πονοκεφάλους, πόνους στους ώμους και πολλά άλλα . Σύμφωνα με έρευνες οι βλάβες αυτές δεν είναι μόνιμες παρά μόνο προκαλούν ενοχλήσεις. Παρ΄όλα αυτά, καλό είναι να ακολουθούμε κάποιες συμβουλές…
Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)