Η γραφολογία είναι μια εξαιρετική και ταυτόχρονα μαγευτική επιστήμη. Η ανάλυση του τρόπου γραφής για την σκιαγράφηση των στοιχείων του χαρακτήρα ενός ανθρώπου φυσικά κι απαιτεί μελέτη αναλυτική ενός επαρκούς κειμένου , ακόμα και σύγκριση δυο κειμένων του ίδιου ατόμου που συντάχθηκαν  σε διαφορετική χρονική στιγμή. Από την υπογραφή και μόνο κάποιου...

Όταν ο φόβος είναι το όπλο

Από τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο με 130 νεκρούς ως και την επίθεση μόλις την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με περίπου 36 νεκρούς , και ενδιάμεσες τόσες άλλες επιθέσεις όπως αυτήν στην Τουρκία με πάνω από 37 νεκρούς και στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής με 16 νεκρούς, το σίγουρο είναι ότι όλες επηρρεάζουν όχι μόνο τους ανθρώπους που ενεπλάκησαν σε οποιοδήποτε βαθμό σε αυτές και τους συγγενείς τους, αλλά κάθε άνθρωπο που πληροφορήθηκε για αυτές.

Τα συμπτώματα Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες (PTSD) , όπως παρατηρεί η Διεθνής επιστημονική κοινότητα παρατηρούνται πλέον και σε άτομα που δεν σχετίστηκαν άμεσα με αυτές τις επιθέσεις κι αυτό δηλώνει πολλά για τις αλλαγές στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου στις σύγχρονες κοινωνίες.

Ο φόβος επηρεάζει άμεσα τις συμπεριφορές των ανθρώπων, αφού θα αποφύγουν μετακινήσεις ή συγκεκριμένα μέσα μεταφοράς, αλλά επίσης ο φόβος θα αυξήσει και τα επίπεδα ανθεκτικότητας μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 κανείς δεν αναφερόταν σε προσβλητική ή και επιζήμια συμπεριφορά ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Η σχέση τότε θεωρούνταν ένα εντελώς ασφαλές μέρος. Η βία ήταν κάτι που συνέβαινε στα μπαρ ή στους δρόμους.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η βία στο σπίτι είναι κάτι, δυστυχώς, πάρα πολύ συχνό. Σύμφωνα με στοιχεία του 2014 περισσότερες από 4 εκατομμύρια γυναίκες...

Πολλές έρευνες έχουν γίνει σχετικά με τα videogames  Και την επιθετικότητα στα παιδιά. Οι επιστήμονες έφτασαν στο συμπέρασμα πως η αυξημένη έκθεση του παιδιού σε βίαια παιχνίδια αυξάνει την επιθετικότητα του. Τι ισχύει όμως με την εγκληματική και παραβατική συμπεριφορά;

Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν μειωμένη ευαισθησία στην βία, μειωμένη ενσυναίσθηση και μειωμένη θετική κοινωνική συμπεριφορά, ενώ αύξηση παρουσιάζεται στην επιθετική συμπεριφορά και επιθετικές τάσεις στα παιδιά που εκτίθενται στην βία των videogames.

Παρόλα αυτά υπάρχουν ελλειπή στοιχεία που να συνδέουν την εγκληματική συμπεριφορά με τα βίαια videogames.  Οι ειδικοί δηλώνουν πως η εκδήλωση της εγκληματικής και παραβατικής συμπεριφοράς είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και όχι ενός μεμονωμένου, όπως είναι η βία στα videogames. Η βία των videogamesείναι ένας παράγοντας ο οποίος συμβάλλει σε αυτό, χωρίς όμως να καθορίζει εξολοκλήρου την εκδήλωση εγκληματικής συμπεριφοράς.

 Έκκληση έχει γίνει από τους ψυχολόγους στις εταιρίες και βιομηχανία των videogames για προσαρμογή του περιεχόμενου των παιχνιδιών και της συμπεριλαμβανομένης βίας, στο ηλικιακό στάδιο του παιδιού και στην ψυχολογική του ανάπτυξη, καθώς και στην ρύθμιση γονικού ελέγχου.

Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος (MSc)

 

Πρόκειται ουσιαστικά για το «ηλεκτρονικό βραχιόλι» που όλοι πιθανόν έχουμε δει σε ταινίες του αμερικάνικου κινηματογράφου. Το σύστημα αυτό , στο επόμενο διάστημα θα εφαρμοστεί και στην χώρα μας, πιλοτικά κι αρχικά σε 200 κρατούμενους.

Λειτουργεί ως εξής: ένα βραχιόλι ηλεκτρονικής παρακολούθησης τοποθετείται στον αστράγαλο (συνήθως) του κρατουμένου, το οποίο εκπέμπει σήμα μέσω δορυφόρου ή δικτύου gsm. Σε περίπτωση κατ’οίκον περιορισμού τοποθετείται κι ενας σταθμός βάσης εντός της οικείας που αναμεταδίδει το σήμα στην εταιρία που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση της σωστής λειτουργίας του όλου συστήματος.  Σε περίπτωση που υπάρξει απομάκρυνση από την οικoία.....

 

Στην Δικαστική Ψυχολογία ένα μεγάλο κομμάτι ανάμεσα στους υπόλοιπους τομείς της, είναι το Διαδικτυακό έγκλημα. Στην αμερικανική σειρά Homeland , ένας Πολιτικός δολοφονείται όταν ένας χάκερ καταφέρνει να σπάσει τον μοναδικό κωδικό του βηματοδότη του και να τον απενεργοποιήσει προκαλώντας του έτσι τεχνική ανακοπή. Σενάριο απολύτου φαντασίας; Η πιθανότητα πραγματικότητας;

Για την Europol , η πρώτη online δολοφονία είναι προ των πυλών. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεσή της, η μη επαρκής δυνατότητα ηλεκτρονικής προστασίας συσκευών (ειδικά ιατρικών) όπως τα ηλεκτρονικά εμφυτεύματα που χρησιμοποιούν παλμούς και πχ καθορίζουν τους χτύπους της καρδιάς, μπορεί να τα κάνει εύκολα στόχους χάκερ. Επίσης στην ίδια έκθεση υποστηρίζεται ότι οι κυβερνήσεις ανα τον κόσμο έχουν θεωρήσει ασήμαντη την συγκεκριμένη απειλή με αποτέλεσμα να μην έχουν λάβει κανένα μέτρο προστασίας προς αυτήν την κατεύθυνση...

 

Στην ενδοοικογενειακή βία τα κύρια πρόσωπα είναι δύο, ο θύτης και το θύμα (ή τα θύματα, αφού πολλές φορές η βία του θύτη δεν περιορίζεται στο κύριο πρόσωπο που θυματοποιείται αλλά περνά και στα συνοδευόμενα μέλη συνήθως παιδιά).Για να αντιληφθούμε το «σύστημα» που συντηρεί την ενδοοικογενειακή βία, θα πρέπει να δούμε τα χαρακτηριστικά των κύριων προσώπων αυτών ξεχωριστά.

Καταρχήν ο Θύτης: Παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα κοινωνικά, με αυτήν που εκφράζει στις ιδιωτικές του στιγμές. Η υιοθέτηση της βίαιας συμπεριφοράς συνήθως ξεκινά με ένα ξέσπασμα που δεν θυμίζει σε τίποτα τον εως τότε παρουσιαζόμενο εαυτό του κι αυτό είναι κάτι που σοκάρει σε τέτοιο βαθμό το θύμα που να το καταστά αδύνατο να αντιδράσει λογικά και συνήθως το ρίχνει άμεσα στις αμφιβολίες (μήπως έκανα κάτι όντως λάθος εγώ; Μήπως τον πρόσβαλα;) , και στην βεβαιότητα ότι αυτό που έγινε αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Αυτό πολλές φορές αποβαίνει μοιραίο καθώς κάθε τέτοια βία παρουσιάζει κλιμακούμενη επιδείνωση...

 

Το cyberbullying σαν έννοια το γνωρίζουμε οι περισσότεροι. Τι είναι όμως το cyberstalking; Το cyberstalking αναφερεται στην εμμονή που έχουν κάποια διαταραγμένα άτομα να παρακολουθούν και να παρενοχλούν διαδικτυακά το θύμα τους. Σύμφωνα με έρευνα της Μεγάλης Βρετανίας, το cyberstalking είναι πιο κοινή και συχνή μορφή παρενόχλησης από την εξ΄επαφής παρενόχληση, αποτέλεσμα της κοινωνικής δικτύωσης που είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Ο θύτης εντοπίζει τον στόχο του μέσω διαδικτύου, το παρακολουθεί μέσω αναρτήσεων, φωτογραφιών, προσωπικών στοιχείων κτλ που έχει κοινοποιήσει το θύμα σε διάφορους ιστότοπους, facebook, twitter, site γνωριμιών, forums κτλ. Ο θύτης είναι συνήθως ένα διαταραγμένο άτομο που στόχο έχει να παρακολουθεί εμμονικά και να ελέγχει τη ζωή και την καθημερινότητα του θύματος του. Χρησιμοποιεί emails, sexting, μηνύματα στο κινητό για να παρενοχλεί το θύμα του. Ο θύτης μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε κοινωνικό πλαίσιο, μπορεί να είναι πρώην σύντροφος ή σύζυγος, γείτονας, συμμαθητής, συνεργάτης ακόμα και κάποιος τελείως άγνωστος ο  oποίος εντόπισε το θύμα του μέσω Internet και συνέλεξε στοιχεία για αυτό , όπως διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, αγαπημένες δραστηριότητες, επάγγελμα, μέρη που συχνάζει κτλ. Πολλές φορές το κίνητρο του θύτη εκτός από τον έλεγχο που θέλει να ασκεί στο θύμα του, είναι η εκδίκηση, η τιμωρία του θύματος, ή το αίσθημα αδικίας το οποίο βιώνει ο θύτης...

 

Το όνομα προέρχεται από το βαρόνο Μινχάουζεν, πρωταγωνιστή του πασίγνωστου βιβλίου του Ροδόλφου Ράσπε, του 1785. Αφότου επέστρεψε από το Ρωσοτουρκικό Πόλεμο (1768-1774), άρχισε να διηγείται φανταστικά κατορθώματα.

Στην Ψυχοπαθολογία ως σύνδρομο Μινχάουζεν ορίζουμε την «πλασματική» κατάσταση ασθενείας, την προκαλούμενη ή προσποιούμενη από το ίδιο το άτομο προς τον εαυτό του, που σκοπό έχει να επιστήσει την προσοχή, διαβεβαίωση, συμπάθεια κι ενασχόληση των γύρων του με τον ίδιο.

Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε ,γιατί πολύ συχνά την συγκεκριμένη Διαταραχή την μπερδεύουμε με την Υποχονδρίαση. Στην πρώτη περίπτωση όμως η προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στους γιατρούς αλλά σε όλους τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Αντιθέτως ένας ασθενής με Υποχονδρίαση, δεν ενδιαφέρεται καθόλου σχεδόν για το πώς αντιμετωπίζουν οι άλλοι τις φανταστικές ασθένειές του , αρκεί να βρίσκεται όσο το δυνατόν «εντός» υποστηρικτικού δικτύου γιατρών των οποίων κι επιθυμεί την συνεχή προσοχή τους.

Στο Σύνδρομο Μινχάουζεν μπορεί τα συμπτώματα ασθενείας αρχικά να είναι προσποιούμενα , αλλά σε προχωρημένα στάδια του Συνδρόμου τα προξενεί το ίδιο το άτομο στον εαυτό του. Τα συνήθη σωματικά τους συμπτώματα είναι κοιλιακό άλγος, ναυτίες, ίλιγγοι. Σταθερός στόχος τους είναι να φαίνονται μονίμως άρρωστοι.

 Όταν ένα παιδί αποχωρίζεται τον γονιό του, χρειάζεται χρόνο για να το δεχθεί και να το διαχειριστεί εντός του. Δυστυχώς στην περίπτωση μιας φυλάκισης , δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να βοηθήσουμε ή έστω να ενημερώσουμε σωστά το ίδιο μας το παιδί.

Αυτό οδηγεί ,πέρα από το σοκ του αποχωρισμού που νοιώθει, στο να υπάρχει ένας  καταιγισμός ερωτήσεων που γεννιούνται μέσα του , οι οποίες μάλιστα όσο περνάει ο καιρός θα αυξάνονται. Οι ερωτήσεις αυτές έχουν συνήθως δύο μορφές: είτε είναι άμεσες κι εκφράζονται με την μορφή αποριών, είτε έμμεσες με την μορφή «απαιτήσεων» μέσω κάποιας κακής συμπεριφοράς. Και στις δυο μορφές οφείλουμε να δίνουμε απαντήσεις, όσο κουραστικό ή ψυχοφθόρο κι αν είναι για εμάς.

Σελίδα 1 από 4