Πότε είναι στ’ αλήθεια προβληματική η χρήση της πορνογραφίας;

Γράφτηκε από τον/την Mersinias Thomas Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 08:14
Κατηγορία: ΣΧΕΣΕΙΣ - ΣΕΞ

 

Και αν και ολοένα και περισσότερες γυναίκες κάνουν χρήση της διαδικτυακής πορνογραφίας, τα πρωτεία εξακολουθεί να κατέχει ο ανδρικός πληθυσμός. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν διαγράφει τους προβληματισμούς που εγείρει ακόμα και στις μέρες μας η συγκεκριμένη πρακτική. Ιδιαίτερα το «ισχυρό φύλο», όσο και αν αγαπά αυτό το «διαφορετικό» που προσφέρει απλόχερα η πορνογραφία, καταλήγει συχνά να αναρωτιέται κατά πόσο είναι «νορμάλ» να συνεχίζεται στην ενήλικη ζωή και στην τελική είναι η πράξη ή η ποσότητα που το καθιστά «προβληματικό»; Μάλιστα έχει διαπιστωθεί ότι οι άνδρες, εξαιτίας του αισθήματος ντροπής που τους διακατέχει, συνήθως κρύβουν από τη σύντροφό τους αυτήν τη συνήθεια. Με αποτέλεσμα, μόλις εκείνη το ανακαλύψει, να αισθάνεται άγχος και ανησυχία που συχνά εκφράζεται μέσα από φωνές και επικριτικούς χαρακτηρισμούς που ενισχύουν τον ήδη υπάρχοντα ανδρικό φόβο.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει μπει για τα καλά στα σπίτια και τις ζωές όλων μας. Η εύκολη, οικονομική και συνήθως ανώνυμη χρήση του διαδικτύου μας παρέχει πρόσβαση σε τεράστια ποικιλία πορνογραφικών σάιτ. Φυσικά, όπως προαναφέρθηκε, αυτή η διαθεσιμότητα έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και του γυναικείου πληθυσμού. Μάλιστα έχει σημειωθεί ότι μεγάλο ποσοστό και των δύο φύλων παρακολουθεί ιστοσελίδες ερωτικού περιεχομένου, αρκετά πριν φτάσουν στην ενηλικίωση. Αυτό που ουσιαστικά προσφέρουν οι συγκεκριμένες ηλεκτρονικές σελίδες στους περισσότερους χρήστες είναι ψυχαγωγία, ενθουσιασμό και έμπνευση. Παρόλα αυτά, για ορισμένους η συχνή παρακολούθηση ηλεκτρονικής πορνογραφίας μπορεί να αποτελέσει πηγή άγχους, ταλαιπωρίας και ένα λόγο για να αναζητήσουν θεραπεία. Ωστόσο, όσοι φαίνεται να είναι περισσότερο «επιρρεπείς» σε τέτοια συναισθήματα, εθισμού θα λέγαμε, εξακολουθούν να είναι οι άνδρες.

Παλαιότερα χρησιμοποιούταν ο όρος «υπερσεξουαλική διαταραχή» για όσους παρακολουθούσαν πορνογραφικό υλικό που συνοδευόταν από αυνανισμό. Σήμερα ο όρος αυτός δεν είναι πλέον δόκιμος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σαφή διαγνωστικά κριτήρια που να καθορίζουν ποιες θεωρούνται ως «ανεξέλεγκτες» σεξουαλικές συμπεριφορές. Οι μελετητές έχουν αποπειραθεί να ορίσουν τι αποτελεί προβληματική συμπεριφορά είτε βασιζόμενοι στην ποσότητα είτε στην ποιότητα αυτής, διαμέσω δηλαδή του ρόλου και των συνεπειών στη σεξουαλική συμπεριφορά. Αυτό που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την έρευνα είναι το γεγονός ότι όσοι αποζητούν θεραπεία, παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις στη συχνότητα της χρήσης της. Έτσι, η ποσότητα δεν θεωρείται επαρκές κριτήριο για τη διάγνωση μιας τέτοιας συμπεριφοράς.

Στη συνέχεια, οι περισσότεροι ορισμοί σχετικά με την προβληματική συμπεριφορά στηρίχθηκαν κυρίως στην υποκειμενική εμπειρία το ατόμου, όπως:

·         Η επίδραση που έχει στη καθημερινότητά του

·         Οι αρνητικές επιπτώσεις

·         Το πόσο επηρεάζει αυτή η συμπεριφορά τη διάθεσή του

·         Τα αισθήματα αδυναμίας ελέγχου και απελπισίας που του δημιουργούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν άνδρες που φτάνουν σε τέτοιο σημείο που ανυπομονούν να γυρίσουν σπίτι μετά τη δουλειά ή έπειτα από μία έξοδο, για να επιδοθούν για άλλη μια φορά στην αγαπημένη τους ρουτίνα. Αυτό που ουσιαστικά κάνουν είναι να οδηγούνται σε μια καταναγκαστική συμπεριφορά χρήσης πορνογραφικού υλικού, μην έχοντας ως κίνητρο την επιθυμία και την ευχαρίστηση, αλλά τη συνήθεια και την επανάληψη. Αποδείχθηκε μάλιστα ότι η συχνή χρήση πορνογραφικού υλικού δίνει αρνητικό πρόσιμο στην απόλαυση των σεξουαλικών συμπεριφορών με τη σύντροφο, ενώ παράλληλα συνδέεται με το συχνό περισπασμό από σεξουαλικές σκέψεις, με τη συχνότητα του αυνανισμού και τη σεξουαλική πλήξη μέσα στη σχέση. Με αποτέλεσμα, όπως έχουν δείξει έρευνες, αυτή η πλήξη να αποζημιώνεται από συχνότερο αυνανισμό ή αύξηση διαφορετικών σεξουαλικών συμπεριφορών, το περιεχόμενο των οποίων σχετίζεται στενά με τα σενάρια που έχουν παρακολουθήσει σε πορνογραφικές ιστοσελίδες.

Ανάμεσα στους λόγους που τα άτομα θεωρούν αυτήν τους την πρακτική ως προβληματική είναι η θρησκεία, καθώς πιστεύουν ότι η χρήση πορνογραφικού υλικού θα έχει, ηθικά, ανησυχητικές συνέπειες. Από την άλλη μεριά, η ηλικία φαίνεται να μην παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην παρακολούθηση ταινιών ερωτικού περιεχομένου, εν αντιθέσει με την οικογενειακή κατάσταση. Συγκεκριμένα, τα περισσότερα άτομα που αναζητούν θεραπεία για συχνή και προβληματική χρήση είναι λιγότερο πιθανό να βρίσκονται σε σχέση, αναφέρουν ότι έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία τους σεξουαλική επαφή και παρακολουθούν συχνά πορνογραφικές ιστοσελίδες. Τα άτομα αυτά φαίνεται να παγιδεύονται μέσα σε μία εξιδανικευμένη και πλασματική σεξουαλική έκφραση, αφού αυτή τους η συνήθεια επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς όχι μόνο τους εμποδίζει να αποκτήσουν και να διατηρήσουν μια σχέση, αλλά τους οδηγεί συχνά σε κοινωνική απομόνωση, μοναξιά και δυσκολίες.

Με τον ίδιο τρόπο, προβλήματα σε μία υπάρχουσα σχέση-γάμο μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση σεξουαλικών επαφών, έχοντας ίσως ως συνέπεια την αύξηση της χρήσης πορνογραφίας και τις μοναχικές σεξουαλικές δραστηριότητες, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τη σχέση. Έτσι, μία σύντροφος ή σύζυγος που ανακαλύπτει ότι ο αγαπημένος της παρακολουθεί στα κρυφά πορνογραφικές ιστοσελίδες, εξοργίζεται, θυμώνει και αγχώνεται ότι ίσως να μην είναι πλέον τόσο επιθυμητή. Με αποτέλεσα να ξεσπά σε έναν άνδρα που είτε αρνείται ότι κάνει «κάτι κακό» εξάλλου... «άνδρας είμαι και πίστεψέ με όλοι μας το κάνουμε αυτό»- είτε ανησυχεί ότι όντως αυτή του η συμπεριφορά είναι προβληματική. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές οι απογοητευμένες γυναίκες είναι εκείνες που πρώτες καταφεύγουν σε ειδικούς και σε αναζήτηση απαντήσεων για το κατά πόσο αυτή η συμπεριφορά του συντρόφου τους είναι φυσιολογική και για το αν τελικά αυτό που ευθύνεται είναι η μειωμένη έλξη προς εκείνες.

Υπάρχει βέβαια πάντα η πιθανότητα αυτή η πρακτική να είναι απάντηση σε ένα σεξουαλικό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, η χρήση πορνογραφικού υλικού μετατρέπεται σε «εύκολη λύση», που αντικαθιστά την πραγματική σεξουαλική επαφή και «καλύπτει», χωρίς όμως να λύνει, το πρόβλημα. Για παράδειγμα, θεωρείται σύνηθες φαινόμενο άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης ή εκσπερμάτισης, να εγκλωβίζονται ευκολότερα στη χρήση πορνογραφικών ιστοσελίδων, λαμβάνοντας έτσι μια προσωρινή ευχαρίστηση.

Εν κατακλείδι, για να χαρακτηριστεί η χρήση πορνογραφικού υλικού ως προβληματική, βασικό κριτήριο αποτελεί όχι η συχνότητα παρακολούθησης, αλλά η επίδραση που έχει αυτή στην καθημερινότητα του ατόμου. Οι περισσότεροι άνδρες μάλιστα που αναζητούν βοήθεια δηλώνουν ότι αυτή τους η συνήθεια κατακλύζει όχι μόνο τη σκέψη αλλά και τη ζωή τους γενικότερα. Παρόλα αυτά, ας μην στεκόμαστε αποκλειστικά στα αρνητικά αυτής της πρακτικής, αφού η περιστασιακή και φυσικά συναινετική χρήση πορνογραφικού υλικού από το ζευγάρι, μπορεί να ανανεώσει, να εμπλουτίσει, να ενισχύσει και να κάνει κάπως πιο πικάντικο το σεξουαλικό ενδιαφέρον των δύο συντρόφων, εμπλουτίζοντάς το.

 Εξάλλου, όπως πάντα λέω, οφείλουμε ως ζευγάρι να δίνουμε έμφαση και στη σεξουαλική μας επικοινωνία, καθώς είναι εξίσου σημαντική με εκείνη που έχουμε και στα υπόλοιπα κομμάτια της σχέσης μας. Επομένως, δεν χρειάζεται να φοβόμαστε, αλλά να μιλήσουμε ανοιχτά για τα θέλω μου και τα θέλω σου, για όλα εκείνα που μπορεί στην τελική να θέλουμε και οι δύο και να τα δοκιμάσουμε μαζί. Προσοχή όμως, αν δεν το επιθυμούμε, δεν χρειάζεται να είμαστε επικριτικοί, να πιέζουμε ή να φοβόμαστε να αρνηθούμε. Πρέπει να το θέλουμε και οι δύο, όχι για χάρη σου, αλλά και για χάρη μου.

©Κοκορομύτη Μαίρη , Ψυχολόγος - Σεξολόγος