Κάποια πιθανόν να τα έχετε ακούσει, κάποια όχι. Ας δούμε ποια ισχύουν.
1. Εάν ανακοινώσεις τους στόχους σου, δεν θα τους πετύχεις. Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό καθώς μελέτες που υπήρξαν ήδη από το 1930 αποδεικνύουν ότι η ανακοίνωση επιδιωκόμενων στόχων οδηγεί στην απώλεια του κινήτρου μας να τους κυνηγήσουμε, και πιθανόν τελικά και στην αποτυχία.
2. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε ένα πάρα πολύ αγαπημένο τραγούδι επειδή το συνδέουμε με ένα συναισθηματικό γεγονός της ζωής μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό , παρόμοιο πιθανόν ακόμα και τον τρόπο που αγαπημένες μυρωδιές μας θυμίζουν κάτι από το παρελθόν μας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η μουσική επιδρά στο συναίσθημά μας.
3. Η μουσική επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Πρόσφατη μελέτη στο πανεπιστήμιο του Groningenέδειξε ότι η αντίληψη μας για ένα λυπημένο ή ένα χαρούμενο πρόσωπο που κοιτάζουμε μεταβάλλεται αναλόγως το είδος της μουσικής που παράλληλα ακούμε εκείνη την στιγμή
4. Το να ξοδεύουμε χρήματα για τους άλλους μας φέρνει περισσότερη ευτυχία από ότι να τα ξοδεύουμε για εμάς. Σε πρόσφατη μελέτη στο Harvard Business School απέδειξε ότι αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό.
5. Το να ξοδεύουμε χρήματα για εμπειρίες κι όχι για να αποκτήσουμε πράγματα , μας κάνει επίσης πιο χαρούμενους. Η έρευνα μελέτησε τον συσχετισμό του βαθμού ευτυχίας σε άτομα που θυσίασαν εμπειρίες για την απόκτηση κάποιου υλικού αγαθού, και το αντίστροφο.
6. Εάν συναναστρεφόμαστε ευτυχισμένους ανθρώπους, θα γίνουμε κι εμείς πιο ευτυχισμένοι. Πρόσφατη έρευνα του επιστημονικού περιοδικού Psychoneuroendocrinologyέδειξε ότι η χαρά και η ευτυχία ανάμεσα σε ομάδες ατόμων είναι το ίδιο μεταδοτικές με το άγχος.
7. Αν «κοροϊδέψουμε» τον εαυτό μας ότι έχουμε κοιμηθεί καλά, ακόμα κι αν αυτό δεν έχει συμβεί, βελτιώνει την απόδοση μας μετά από ένα πιθανό ξενύχτι. Αυτό σχετίζεται άμεσα και με την οπτική μας σε μια κατάσταση που ψυχολογικά είτε την επιβαρύνει είτε την αποφορτίζει θετικά. Το συγκεκριμένο ονομάστηκε και ύπνος placebo (Journal of Experimental Psychology).
8. Μια απόφαση μας φαίνεται πιο λογική, εάν την σκεφτούμε σε μια ξένη γλώσσα. Μελέτη στο πανεπιστήμιο του Chicagoέδειξε ότι όντως η σκέψη μιας απόφασης σε μια ξένη γλώσσα μειώνει τις αρνητικές προκαταλήψεις για αυτήν και τις γνωστικές διαστρεβλώσεις που αυτόματα συμβαίνουν.
9. Αν θυμόμαστε ένα μακρινό γεγονός , πολλές φορές θυμόμαστε την τελευταία φορά που το σκεφθήκαμε κι όχι το ίδιο το γεγονός. Αυτό μας δείχνει καταρχάς τον τρόπο για το πώς δουλεύει ο εγκέφαλός μας. Επίσης όμως μας δείχνει ότι η συχνή αναπόληση ενός παρελθοντικού γεγονότος, είναι πιθανόν να φέρει την μετατροπή του γεγονότος αυτού στην μνήμη μας.
10. Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο πιθανόν να υποτιμούν τον εαυτό τους. Ενώ οι αδαείς είναι αντιθέτως πιο πιθανόν να υπερεκτιμούν τον εαυτό τους. Είναι γνωστό ως το φαινόμενο Dunning Kruger Effect. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί οι πιο έξυπνοι άνθρωποι όταν κάνουν κάτι εύκολα, θεωρούν ότι οποιοσδήποτε άλλος θα το έκανε επίσης εύκολα, κι έτσι υποτιμούν τον εαυτό τους.