Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κακές συνήθειες» που χειροτερεύουν την διάθεση μας

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Η διάθεση μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι συνεχώς καλή. Οι διακυμάνσεις της ωφελούν την κριτική μας σκέψη και οδηγούν σε σωστότερες επιλογές στο μέλλον. Όταν όμως υπάρχει κακή διάθεση για πολύ καιρό αυτή σίγουρα δυσκολεύει την καθημερινή μας λειτουργικότητα και μπορεί να αποτελεί και σημάδι ως προ-στάδιο Κατάθλιψης.

Υπάρχουν συνήθειες στην συμπεριφορά και την αντίδραση μας, που μπορούν να επιβαρύνουν την κατάσταση αυτή.

  • Η απάθεια της παθητικότητας. Συχνά την ονομάζουμε και λήθαργο ακριβώς γιατί μας βυθίζει σε μια απραγία από την οποία για να βγούμε δυσκολευόμαστε πολύ. Προέρχεται από την αρχική εσφαλμένη αντίληψη ότι θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια το να διορθώσω κάτι , που μοιάζει στο μυαλό μου ανώφελο έστω και να το ξεκινήσω. Οπότε διαλέγω να μην προσπαθήσω καν . Tip: Κάθε μεγάλη διαδρομή ξεκίνησε με ένα βήμα. Ο αρχικός στόχος είναι το πρώτο αυτό βήμα, όχι η ολοκλήρωση της πορείας....
  • Διαρκής Θυμός. Ο άνθρωπος που νοιώθει διαρκώς ή στο μεγαλύτερο κομμάτι της μέρας θυμωμένος , νιώθει ότι τα πράγματα θα έπρεπε να είναι διαφορετικά ή ακόμη και οι άνθρωποι γύρω του θα έπρεπε να του φέρονται διαφορετικά. Κατά βάση νιώθει αδικημένος κι αυτό του προκαλεί θυμό, ο οποίος όσο συνεχίζεται χαλάει ακόμη περισσότερο την διάθεση του, Tip: Βρες τι σε θυμώνει και εστίασε όχι στο να το αλλάξεις αλλά είτε στο να το αποδεχτείς είτε στο να το απομακρύνεις από την ζωή σου. Ο κόσμος δεν αλλάζει στα μέτρα μας αλλά μπορούμε να αποφύγουμε ότι μας ενοχλεί.
  • Αναζήτηση «ανακούφισης» στην αισθησιακή απόλαυση. Εδώ αναφερόμαστε σε οποιαδήποτε απόλαυση μας γεμίζει ψευδώς με την πεποίθηση ότι θα ξεχάσουμε το πρόβλημα ή ότι αυτό θα λυθεί από μόνο του όσο εμείς δεν ασχολούμαστε με αυτό. Τέτοια απόλαυση μπορεί να είναι η κατανάλωση junkfood, η αναζήτηση περιστασιακών ερωτικών συντρόφων, η κατανάλωση αλκοόλ ή ουσιών, η επίμονη αναζήτηση προσοχής μέσω των socialmediaκ.α. Tip: Το να απολαμβάνεις τον εαυτό σου ή για τον εαυτό σου, συνειδητά με τους παραπάνω τρόπους δεν έχει τίποτα το κακό. Το πρόβλημα είναι όταν αυτό συμβαίνει ως μέσο για την προσπάθεια σου να αποφύγεις να ασχοληθείς με το όποιο πρόβλημα.
  • Καταστροφολογία. Αυτή είναι μια συμπεριφορά που μοιάζει να ξεκινάει όπως η απάθεια , με την πεποίθηση ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για να υπάρχει λύση , οπότε γιατί να ασχοληθώ; Αλλά πάει ένα βήμα παραπέρα κάνοντας πιο ισχυρή αυτή την λανθασμένη εντύπωση επικεντρώνοντας την σκέψη μας στα χειρότερα σενάρια κι εδραιώνοντας έτσι την λάθος εντύπωση ότι ό,τι κι αν κάνω θα είναι άδικος κόπος. Tip: Τις περισσότερες φορές θέλοντας να «προλάβουμε» στο μυαλό μας κάθε κακή εκδοχή που μπορεί να συμβεί, φτάνουμε να αγνοούμε τις απλές λύσεις που υπάρχουν μπροστά μας, και να επικεντρωνόμαστε στις δύσκολες κι ακατόρθωτες. Ξανασκέψου, τι είναι εύκολο σαν λύση και το παραβλέπεις γιατί πιστεύει ότι ίσως δεν λειτουργήσει;
  • Αμφισβήτηση του εαυτού μας. Αυτή έρχεται ως λογικό συμπέρασμα των παραπάνω. Όταν οι λύσεις είναι τόσο δύσκολες, περίπλοκες κι ίσως ανεφάρμοστες, λογικό δεν είναι να αμφιβάλω αν θα τα καταφέρω; Πάλι έχω αγνοήσει τα βήματα που χρειάζονται για την λύση , σε πολλά εκ των οποίων μπορεί αν είμαι κι εξαιρετικά ικανός. Tip: Είναι μια αυτόματη αντίδραση σχεδόν να εστιάζουμε σε εμάς και στην ικανότητα μας όταν πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα. Εστίασε στο πρόβλημα, όχι σε σένα.
  • Και πολλά πολλά ακόμη καθημερινά τέτοια εμπόδια βάζουμε στον εαυτό μας δημιουργώντας μια άσχημη διάθεση. Είναι καλό λοιπόν να τα παρατηρήσουμε και να σκεφτούμε μια τροποποίηση τους , ώστε να πάψουν να αποτελούν εμπόδια.

    Πηγές:

    https://elemental.medium.com/the-psychological-concepts-that-make-you-better-at-breaking-bad-habits-9b9b1a8227e9

    https://www.psychologicalscience.org/observer/breaking-bad-habits

     

    Mersinias Thomas, TEDx speaker,

    Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

    ©www.mersinias.gr

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 09:38