Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η δύναμη της αυτοεκτίμησης

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αυτοεκτίμηση που βασικά ορίζεται ως ο σεβασμός προς τον εαυτό μας, είναι απαραίτητο στοιχείο για κάθε άνθρωπο. Η ανάπτυξη των διαπροσωπικών σχέσεων μέσα στην κοινωνία δεν έχουν κανένα άλλο σκοπό παρά την αποδοχή μας από άλλους ανθρώπους, κι αυτό που τις κάνει σημαντικές είναι ακριβώς το γεγονός ότι αυτή η αποδοχή μας μεγαλώνει και την αυτοεκτίμηση μας.
Θετικότερο στοιχείο της αυτοεκτίμησης είναι ότι αυξάνει τη δύναμη και την αντοχή μας απέναντι σε δύσκολες καθημερινές ή μη καταστάσεις, με αποτέλεσμα να ανταπεξέρχεται ο εαυτός μας πολύ πιο αποτελεσματικά σε γεγονότα τα οποία έλλειψη αυτοεκτίμησης μας τρομάζουν.
Επιπλέον με την αυτοεκτίμηση προβάλλουμε πολύ καλύτερα θετικά στοιχεία του εαυτού μας και αυτό τα κάνει πολύ πιο αποδεκτά από τους γύρω μας. Επίσης επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διάθεσή μας.......
Και με καλή διάθεση λειτουργούμε στα πάντα πολύ καλύτερα, και αυτό το γνωρίζουμε όλοι.
Αυτοεκτίμηση δεν είναι, όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουμε, να επαινούμε τον εαυτό μας χωρίς λόγο ή ακόμα και όταν κάνουμε λάθος. Η αυτοεκτίμηση σημαίνει πρώτα απ' όλα αυτογνωσία, και αυτό σημαίνει να γνωρίζουμε τις αδυναμίες μας, να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας αλλά και να γνωρίζουμε τόσο τα θετικά μας όσο και τις δυνατότητές μας και κυρίως να έχουμε τη διάθεση να βελτιώνουμε συνεχώς αυτές μας τις δυνατότητες.
Η απόκτηση αυτοεκτίμησης δεν είναι μια μεμονωμένη πράξη και δεν συμβαίνει μαγικά. Είναι μια διαρκής πράξη, ένα συνεχές ταξίδι προς τον εαυτό μας, την αρχή της οποίας δυσκολευόμαστε να κάνουμε καταρχήν γιατί δεν γνωρίζουμε τον τρόπο αλλά ακόμα και αν τον γνωρίζουμε παραμένει δύσκολος.
Εάν νιώθουμε την ανάγκη να προχωρήσουμε σ' αυτό τον δρόμο, και νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, θα πρέπει να επιλέξουμε έναν ψυχολόγο και να ξεκινήσουμε ψυχοθεραπεία, που θα αυξήσει και την αυτοεκτίμησή μας αλλά και τη γενικότερη λειτουργικότητα μας σε κάθε τομέα ζωής μας.
 
 

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 12:02