Οι επιπτώσεις της παρουσίας του πατέρα στην ανάπτυξη του παιδιού

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πολλές έρευνες έχουν επικεντρωθεί στις επιπτώσεις που έχει η παρουσία και ο ενεργός ρόλος του πατέρα στην ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και στην απουσία του. Ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας στην ανάπτυξη των παιδιών και δεν θα πρέπει να παραγκωνίζεται και να υποβιβάζεται θεωρώντας πως η μητέρα μπορεί να καλύψει από μόνη της τις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού.

Ο ρόλος του πατέρα στην οικογένεια και στην ανατροφή των παιδιών δε αφορά μόνο στην κάλυψη των υλικών αγαθών και παροχή ασφάλειας μέσω της εργασίας του. Ο πατέρας πρέπει να εμπλέκεται σε όλα τα κομμάτια της ανάπτυξης του παιδιού τόσο σε πρακτικό επίπεδο όσο και σε συναισθηματικό. Σύμφωνα με έρευνες ο ενεργός ρόλος του πατέρα, ο οποίος εμπλέκεται στην καθημερινότητα του παιδιού έχει συσχετιστεί με μειωμένη ασθένεια στο παιδί, αυξημένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, κίνητρο για εξερεύνηση και αίσθημα θάρρους, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχολογική κα όχι μόνο ανάπτυξη του παιδιού...

Οι μπαμπάδες έχουν την τάση να παρακινούν τα παιδιά τους να παίρνουν ρίσκα, να μην φοβούνται και να εμπιστεύονται τον εαυτό τους και τις ικανότητες τους, ισοσταθμίζοντας με αυτό τον τρόπο την υπερπροστατευτική τάση που πολλές φορές υιοθετούν οι μητέρες. Με αυτό τον τρόπο, οι πατέρες βοηθάνε τα παιδιά να ανακαλύψουν τα όρια τους, να μην γίνονται φοβικά ή δειλά. Επιπλέον, τα παιδιά τα οποία περνάνε χρόνο με τον μπαμπά τους φαίνεται να εκδηλώνουν μειωμένο φόβο αποτυχίας συγκριτικά με τα παιδιά τα οποία για οποιονδήποτε λόγο δεν βλέπουν τον πατέρα τους (π.χ. διαζύγιο, απώλεια κτλ).

Αντίθετα, οι έρευνες που επικεντρώθηκαν στην απουσία του πατέρα έδειξαν ότι τα παιδιά έχουν μειωμένη ανοχή στην ματαίωση και υπομονή, μειωμένη ικανότητα προσαρμογής, αυξημένα διαπροσωπικά προβλήματα και μεγαλώνοντας αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Επιπλέον, στην εφηβεία φαίνεται να υιοθετούν επιθετικές συμπεριφορές σε μεγαλύτερο βαθμό από τα παιδιά που μεγαλώνουν με το πατέρα τους. Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν δεν υπάρχει καλή σχέση με την μητέρα και το παιδί.

Οι παραπάνω έρευνες έχουν δημοσιευθεί στο The Psychologist.

Κατσαούνη Μαρία – Ψυχολόγος (MSc)