Οι κακές ειδήσεις επηρρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες απο τους άντρες

Κατηγορία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

 

Κατα την ανάγνωση ή το άκουσμα μιας άσχημης είδησης , οι γυναίκες "πονάνε" πολύ περισσότερο απο ότι οι άνδρες και στρεσσάρονται σε πολύ ηψηλότερο επίπεδο απο αυτούς.Μια πρόσφατη Καναδική μελέτη έδειξε ότι η λήψη μιας κακιάς είδησης κάνει τις γυναίκες να είναι πιο αντιδραστικές σε αγχογόνες καταστάσεις αργότερα. Επίσης οργανικά παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης απο τους άντρες που διάβασαν ή άκουσαν την είδηση πιο ουδέτερα.
Ιστορικά οι γυναίκες φαίνονται πιο ευαίσθητες απέναντι στα συναισθήματα των άλλων.Μάλιστα πολλοί επιστήμονες διαχρονικά έχουν διατυπώσει την θεωρία ότι αυτή η αντίδραση στο στρες εξελίχθηκε έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι απόγονοι της γυναίκας...

... Βέβαια δεν είναι καθόλου σπάνιες και οι περιπτώσεις ανδρών που αντιδρούν το ίδιο "άσχημα" στο άκουσμα μιας άσχημης είδησης ανεβάζοντας τα επίπεδα στρες στον εαυτό τους, πολλές φορές μάλιστα με αντίδραση ακόμα πιο έντονη απο αυτή των γυναικών.
Για αυτο και τελικά η σωστή αντιμετώπιση μιας τέτοιας είδησης αφορά όλους αφου επηρρεάζει τα επίπεδα στρες σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Κυρίαρχο πράγμα που πρέπει να κάνουμε σε κάθε τέτοια περίπτωση είναι να κάνουμε 4 απλές ερωτήσεις στον εαυτό μας:
- Είναι η είδηση σημαντική για εμένα;
- Είναι αντικειμενικά τα αισθήματα μου; ένα άλλο άτομο θα είχε τα ίδια;
- Είναι η κατάσταση τροποποιήσιμη; μπορώ να κάνω κάτι να αλλάξει ή να βελτιωθεί;
- Αξίζει πραγματικά να εμπλακώ συναισθηματικά σε αυτό το γεγονός;

Αν στα παραπάνω ερωτήματα η απάντηση είναι όχι , θα μας είναι πιο εύκολο να "εγκαταλείψουμε" την αρνητική σκέψη για το γεγονός και να την αντικαταστήσουμε πιο άμεσα με μια θετική σκέψη , που ακόμα κι αν δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να βελτιώσει κάτι στο γεγονός, θα βελτιώσει στον εαυτό μας το πως αισθανόμαστε

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 11:40